Mi a baj Széchenyi István szobrával?

Megosztás

Egy-egy történelmi alakot ábrázoló köztéri szobor nem csupán emléket állít egy jelentős történelmi személynek, vagy eseménynek, de az sem árt, ha megfelel az esztétikai elvárásoknak és akár anélkül is szívesen gyönyörködünk a művészi értékében, hogy tudnánk kinek a vonásait őrzi az alkotás.

Az ízlésről nem lehet vitatkozni, állítja a népszerű mondás. Mégis ország- , sőt világszerte komoly port kavar a lakosság körében egy köztéren elhelyezett új szobor, szökőkút, vagy éppen egy felújított épület, ha kicsit más mint a megszokott; és jellemzően az a leghangosabb, akinek a legkevésbé tetszik. De mi történik akkor, ha egy közel harminc éve felállított alkotás bántja a helyiek szemét?

Széchenyi István három alkalommal is járt a megyeszékhelyen. A Városház téren 1994. október 23-án avattak fel a reformkor kiemelkedő egyéniségének szobrát. Hiába telt el közel három évtized, az idős, megtört Széchenyit ábrázoló monumentális hatású mű a mai napig megosztja a lakosságot és a turistákat. A napokban ismét fellángolt a vita a közösségi oldalon, amikor valaki megosztotta egy fényképet a szoborról.

A vélemények túlnyomó része kifejezetten rondának és méltatlannak tartja az alkotást, sokak szerint nem harmonizál a térrel és durván kettéosztja azt, mások szerint pedig egyszerűen rossz érzést kelt az emberben a szomorú férfialak. Néhányan egyenesen azt javasolják, hogy bontsák el a köztéri alkotást és a helyére tervezzenek egy olyat, ami tetszik a miskolciaknak is.

Az elmúlt évtizedekben többször is felmerült Széchenyi költözésének gondolata. Először 2005-ben vette komolyabban fontolóra az akkori városvezetés az áthelyezést, legutóbb pedig 2011-ben kezdődött párbeszéd ez ügyben.

Egy valami biztos, nem feltétlenül kell szépnek lennie egy szobornak, anélkül is okozhat maradandó emlékeket. Talán a görnyedt Széchenyi alakja is hiányozna néhányunknak a belvárosból.

A Borsod24 hasábjain a közelmúltban írtunk arról, hogy a Szinva teraszon található Miskolci lányok című alkotással kapcsolatban is fellángolt a klasszikus vita: giccs vagy művészet?

Fotók: Köztérkép, Szoborlap

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek