Kábítószerek Miskolc utcáin – helyzetjelentés

Megosztás

Ma van a kábítószer-ellenes világnap. Ennek apropóján az előző a héten egy szakmai konferenciát rendeztek Miskolcon. Ezen tartott előadást Toldi Beáta járőrszolgálati szakreferens ,,Mit látunk az utcán?” – Helyzetjelentés Miskolc város utcáiról gyermek veszélyeztetés szemszögéből címmel.

Előadása elején elmondta, hogy a közterületfelügyelők munkájuk során, többször is kezdtek már eljárást kábító, illetve pszichoaktív anyag által befolyásolt személyekkel. Ezekkel az emberekkel mindenképpen körültekintően kell eljárniuk, akár alkoholt akár bármilyen más anyagot fogyasztottak.

A viselkedésük ugyanis rendkívül kiszámíthatatlan, főleg a pszichotrop szerektől. Rendszerint hangosak, agresszívak és koordinálatlan, hirtelen mozdulatokat tesznek, ami veszélyessé teszi őket.

A rendészek először megpróbálják felmérni, hogy milyen befolyásoltság alatt vannak ezek az emberek, majd meggyőződnek arról, hogy menyire együttműködőek. Ezt követően szabálysértés esetén kiszabják a büntetést.

Ezt követően Toldi Beáta előadásában rátért a kábítószerfogyasztás következményeire. Erről elmondta, hogy a nyár közeledtével egyre több fiatal megy ki az utcára és sajnos gyakran alkoholt vagy más tudatmódosító hatású szert fogyasztanak. Ez a tendencia tovább növekszik a szakreferens szerint. Arra is kitért, hogy a pszichoaktív anyagok fogyasztóbázisa többnyire szegregátumokban él, rossz körülmények között.

Gyermekvédelmi tekintetben megemlítette, hogy a gyermekvédelmi intézményekben élő fiatalok körében gyakori az, hogy zacskóból hígítót szívva érik el a bódult állapotot. Ez és a gáztöltő szívása azért népszerű, mert rendkívül olcsó és könnyen hozzáférhető.

Toldi Beáta járőrszolgálati szakreferens ,,Mit látunk az utcán” – Helyzetjelentés Miskolc város utcáiról gyermek veszélyeztetés szemszögéből című előadása közben (forrás: KEF Miskolc)

Ezt követően elmondta, hogy a Miskolci Önkormányzati Rendészet és a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény együttműködésben, járőrszolgálattal tesz az iskolakerülés felderítéséért. Egy ilyen őrjárat alkalmával prevenciós beszélgetéssel próbálnak segíteni a fiatalokon büntetés helyett. Péntekenként pedig az egészségkárosító szerek használatát vizsgálják.

Előadása végén kiemelte, hogy amióta a pandémia véget ért és újranyitottak az üzletek, a közterületeken történő alkohol és droghasználat növekvő tendenciát mutat.

A kiemelet kép a forrása: drogmegelozes.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek