“Miskolc fényévekre van attól, amilyen lehetne” – Szabó-Tóth Kinga szociológus

Megosztás

Szabó-Tóth Kinga, a Miskolci Egyetem Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének igazgatója és elkötelezett lokálpatrióta. Születése óta itt él, eddig csak egy éven át, diákként élt máshol. Ötleteit, szervezőkészségét, kompetenciáját már sok éve kamatoztatja a város érdekében, a napokban pedig a kultura.hu készített vele interjút.

Arra a kérdésre, hogy milyennek látja a várost, azt mondja, hogy erős kettősség van benne. -Miskolcot egyszerre szeretem és utálom, és ez naponta változik. Sokszor pedig fáj érte a szívem, mert úgy érzem, fényévekre van attól, amilyen lehetne. Miskolc olyan, mint a szerelem, a szerelmed: hogy bármit beleláthatsz. Ebbe a városba mindenki azt lát bele, amit csak akar. Ha akarod, megszereted, ha akarod, megutálod. Nincs még egy város, amely vallási, nemzetiségi és kulturális szempontból ennyire sokszínű, ilyen gazdag hagyományú lenne. Kassával összemérhető és hozzá hasonló kaliberű, de míg annak sikerült Európa kulturális fővárosának lennie, előlünk annak idején elhappolták a lehetőséget – ahogyan opera- és Kaláka-fesztiválunk sincs már. Sokszor sírni lenne kedvem az elszalasztott lehetőségeink miatt.

És mégis otthonosan érzi itt magát, szerinte Miskolcon mindig össze tudunk kacsintani és neki is vannak kedvenc helyszínei.

-A színház, a Desszertem, a Búza téri piac, az egykor itt diákoskodó pestiek Miskolc-nosztalgiája, a Kispipa tányérról lelógó rántott húsa és retró dizájnja, szintise, a Művészetek Háza remek filmvetítései, a főutca vendéglátóhelyei és a Déryné kocsma: ezek összessége erősíti az otthonosságérzetemet.

Az interjúban szó esik a megyeszékhely kevésbé szívderítő oldaláról is. A 2022-es népszámlálás adatai szerint Miskolc népessége csökkenőben van, és a lakosságcsere, vagyis az is jellemző, hogy például Ózdról, Edelényből, Szendrőről sokan költöznek ide. Az iskolázottsági és az életkori mutatók romlanak: elöregedőben a város. Egyre több 18 év alatti nő szül, és a kis súllyal születés is megyeszerte jellemző: ezekkel többet kellene foglalkozni. 

A szociológus szerint a miskolci értelmiség töredezett és belterjes. Olyan gruppokból áll, amelyek nehezen állnak egymással szóba. De azért tudunk egymásról. Jó lenne minél több értelmiségit itt tartani, például az egyetemisták köréből. 

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Fotók: Éder Vera / Kultúra.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek