Továbbra is fogy Miskolc népessége

Megosztás

A borsodi megyeszékhely népességcsökkenése a rendszerváltás óta állandó. Ennek okairól és a folyamat lehetséges megállításáról beszélt a Miskolc Televízió Kilátó című műsorában Szarka Dénes és Borkuti László, a Velünk a város frakció két önkormányzati képviselője.

Miskolc város népessége 1990-ben valamivel több, mint 196 ezer főt tett ki, ma ez a szám már nem éri el a 150 ezret. Szarka Dénes szerint ennek több oka van, leginkább az ipar és a helyi gazdaság súlypontjainak jelentős átalakulása. Azonban érdemes azt is látni, hogy a népességcsökkenés és az elvándorlás nem csupán miskolci jelenség, hanem az egész országot érinti, ugyanis Magyarország össznépessége a szóban forgó időszakban közel 700 ezer fővel csökkent.

Miskolc helyzete azért különleges, mert itt előbb jelentősen leépült az ipar, amely nagyon sok munkahely megszűnésével járt, ez pedig fokozta az elvándorlást. Főként a fiatalok körében figyelhető meg nagymértékű emigrálási hullám, sokan közülük külföldön próbálnak boldogulni. Emellett a környező falvakba is tömegével tették át székhelyüket egykori miskolci lakosok. Az önkormányzat prioritásként kezeli a kérdést és szeretné ezt a tendenciát megállítani – tette hozzá a képviselő.

A kérdésre, hogy hogyan lehetne megállítani a népességfogyást, Borkuti László azt válaszolta, hogy

mióta az iskolák állami irányítás alá kerültek, az önkormányzatok helyben nem látnak rá arra, milyen nevelőmunka folyik az intézményekben, azokat hogyan tudnák támogatni, erősíteni. Egy város megtartóerejét növelhetné, ha az önkormányzat jobban be tudna kerülni ismét az iskolák falain belülre a programjaival, és ha befolyásolni tudnák az iskolán kívüli nevelést is, így hatva a fiatalokra.

A képviselő kitért a Miskolci Egyetem helyzetére is, hiányolva azt, hogy az egyetemen nem valósult meg a korábban tervezett művészeti képzés, amely további jelentős vonzerőt jelenthetne. Újra a műszaki képzés erősödik, a humán területeken tanulni akarók inkább más városokba mennek tanulni.

Egy másik sajátos miskolci jelenség, hogy az Egyetemváros lényegében egy város a városban, ahol a hallgatók szinte minden szórakozási, vásárlási és ügyintézési lehetőséget megtalálnak, ezért ritkán járnak be a belvárosba – említette Szarka Dénes, aki abban látja a megoldást, hogy be kell őket csábítani a városba, ilyen próbálkozás például az Ifjúsági Közéleti Akadémia, amely felvehető szabadon választható tárgy is az egyetemen, és az előadások a belvárosban vannak. Ez lehetőséget teremt arra, hogy a fiatalok bejöjjenek a városba, jobban megismerjék, és ezáltal jobban kötődjenek Miskolchoz.

A Miskolc Televízió szóban forgó adását alább megtekinthetik:

No Title

IRATKOZZON FEL CSATORNÁNKRA: https://www.youtube.com/channel/UCe9SP31d0C9yQZYHUqJDpNQ?sub_confirmation=1 ***** ÉLŐADÁS: https://www.minap.hu/eloadas LÁTOGASSON EL WEBOLDALUNKRA: https://www.minap.hu/ FACEBOOK: https://www.facebook.com/minapmiskolc INSTAGRAM: https://www.instagram.com/minap.hu/ TWITTER: https://twitter.com/minaponline

minap.hu, ksh.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek