Eltűnnek az kupakgyűjtő piros szívek egész Borsodból

Megosztás

Júliustól kezdve megszűnik az országos műanyag kupakgyűjtés, amely korábban lehetővé tette a rászoruló családok és a költséges műtétre várók támogatását. Az új EU-s szabályozás miatt a kupakokat nem lehet majd eltávolítani az új palackokról, ezért gyűjteni sem lehet őket.

Az ország és a város több pontján találkozhatunk a piros szív alakú kupakgyűjtőkkel. Ezek eddig úgy működtek, hogy a vizes, üdítős, mosóporos kupakokat ahelyett hogy kidobtuk volna, elhelyeztük ezekben az edényekben és később a hulladékgyűjtő cégeknél pénzre váltottak azok az alapítványok, amelyek az akciót szervezték. Az ebből befolyt összeget általában műtétekre, gyógykezelésekre, nélkülöző családok segítésére vagy más jótékony célra fordították.

Az adományozás ezen formájának beszüntetésével azok az emberek, akik számíthattak ilyen formájú segítségre, ezentúl más eszközökkel tudnak csak támogatást szerezni, hiszen június 30-tól ez a lehetőség megszűnik.

Hajós Tibor, hulladékgazdálkodási szakember így nyilatkozott a kupakgyűjtésről a Civishírnek adott interjújában: „Ahhoz, hogy egy magyar ember száz forintot tudjon adományozni, másfél kiló kupakot kellene összegyűjtenie, ami körülbelül egy hatvanliteres szemeteszsáknyi mennyiség, azaz ötszáz-hatszáz darab. A kupakokból egy kamionra olyan négy-öt tonnát tudunk felpakolni. A piaci ára most 65 forint kilónként, amihez még 15 forint szállítási költség járul, így valójában csak 50 forintot kapunk érte. A kamion teljes ára így 250 ezer forint. Éves szinten 300 tonna kupak gyűlik össze. Ha a valóságot szeretnénk hallani, akkor inkább száz forintot dobjunk be egy arra kijelölt adománygyűjtőbe, ami egy tescós ásványvíz ára, és igyunk helyette csapvizet”

A szolgáltatás megszűnésének oka egy új, június 30-tól életbe lépő EU-s szabályozás, aminek a következtében olyan palackok kerülnek forgalomba, amikről nem lehet majd eltávolítani a kupakot.

A kihelyezett szíveket például Hódmezővásárhelyen máris leszerelték és elszállították a szíveket.
Tóth D. Csaba, a Jászsági Fiatalok Önkéntes Csapat Egyesületétől így nyilatkozott a Jászsági gyűjtők sorsáról a Szoljon hírportálnak adott interjújában: „A magányszemélyek, vállalkozók által saját költségen állított kupakgyűjtő szíveket visszaadjuk, az önkormányzatok finanszírozásával készült fémedények sorsáról az önkormányzatok döntenek.”
Ezek alapján feltételezhető, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is hasonló jövő elé néznek ezek az eddig nemes célt szolgáló eszközök.

Miskolcon jelenleg tíz szív alakú kupakgyűjtő van kihelyezve, amik a következő helyszíneken találhatóak:
Árpád utca, a virágbolt előtt
Stadion úti óvoda
Avas városközpont, Szentgyörgy utca
Avas, Klapka György utca, a SPAR előtt
Tapolcai elágazás
Szirma, Erkel Ferenc utca 47., a posta parkolójában
Komlóstető, a Szeder utcai ABC parkolójánál
Miskolctapolca, Aradi sétány
Martinkertváros, a Kisfaludy utcai élelmiszerüzlet mellett
Városház tér 8., az ügyfélszolgálat Városháztér felőli bejáratánál

Szerző: Bogár Dénes

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek