A kutyák és a gluténérzékenység: itt az ideje, hogy beszéljünk róla!

Megosztás

Ideális esetben a kutyusod emésztése olyan, mint bármelyik másiké, vagyis a “normál” kutyatápokat gond nélkül el tudja fogyasztani. Sajnos azonban előfordulhat, hogy a kis kedvenced gluténérzékennyé válik, ebből kifolyólag pedig speciális eledelre van szüksége.

Ilyenkor ugyanis nem szabad olyan ételeket, tápokat adni neki, amiben megtalálható a glutén. Ez nem hangzik bonyolultnak egészen addig, amíg rá nem jövünk, hogy a glutén az egyik legalapvetőbb összetevő, ami szinte mindenben megtalálható.

Miért lesz a kutya gluténérzékeny?

Amikor a kutyánknál megjelenik ez a probléma, akkor teljesen természetes, hogy kutatjuk az okokat. A valóság azonban az, hogy a legtöbben már eleve úgy születnek, hogy a gluténérzékenység bele van kódolva a DNS-ükbe. Ez pedig azt jelenti, hogy előbb vagy utóbb gluténmentes tápokra lesz szükség, amiket például a Kedvence.hu kutyaeledelei között be is tudunk szerezni.

Ha nem vele született betegségről van szó, akkor fejlődési rendellenesség hatására alakul ki. Kevesen tudják, de a vemhesség ideje alatt a kutyák szervezetében olyan változások mennek végbe, amik szintén kiválthatják. Sőt, még a stressz is hozzájárul a kialakulásához, úgyhogy viszonylag sok dolog állhat a háttérben.

Ezek a gluténérzékenység tünetei

Szerencsére a gluténérzekénység nem marad észrevétlen, vannak ugyanis olyan jelei, amik nagyon árulkodóak. Az egyik legfontosabb figyelmeztető jel az, hogy az eb gyakrabban végzi el a nagydolgát, mint ahogy az megszokott tőle. Ráadásul a széklete sem olyan, mint szokott, mert folyós állagú.

Ha sokat puffad, illetve szellent napközben, az is figyelmeztető jel lehet, ugyanúgy, ahogy a kedvetlenség is. Azok a négylábúak ugyanis, akik ettől a betegségtől szenvednek, gyakran látszódnak levertnek, szomorúnak. Emiatt pedig sokat alszanak és a játszásra, sétálásra sem igen kaphatóak.

Sokan nem tudják, de ha az állat hevesen vakarja magát, akkor az nem minden esetben a bolhák miatt van. A gluténérzékenység hatására kiütések jelenhetnek meg a bőrön, ami erősen viszket. Végül, de nem utolsósorban pedig a súlycsökkenés is fontos tünet.

A megoldás a gluténmentes kutyatáp

Amennyiben biztos vagy abban, hogy gluténérzékenység áll a háttérben, akkor onnantól fogva nem adhatsz glutént tartalmazó eledelt a kutyádnak. Ha ugyanis így teszel, akkor a tünetek felerősödhetnek és komolyabb problémák is kialakulhatnak, amiknek súlyos szövődményei lehetnek.

Láthatod, hogy akárcsak mi, emberek, a kutyák is lehetnek gluténérzékenyek. A betegséget gyakran úgy öröklik, de fejlődési rendellenesség, a vemhesség és a stressz hatására is kialakulhat. Ha pedig ez megtörténik, akkor nagyon fontos, hogy felelősségteljes kutyagazdiként felismerjük a tüneteket. Utána pedig kizárólag gluténmentes kutyatápokkal etessük a kis kedvencünket.

Kapcsolódó cikkek