Régi idők bűnügyei – a mezőzombori csecsemőhalál (18+)

Megosztás

Harmincöt évvel ezelőtt a 07 Magazinban jelent meg egy borzasztó tragédiáról szóló beszámoló, Tóth Zoltán tollából. Az “Éhen halt csecsemő” címmel megjelent írás egy mezőzombori esetet dolgoz fel és számos kérdést vet fel, legfőképpen azt, hogy ki a felelős a kisbaba haláláért.

A mezőzombori körzeti orvost 1988. február 27-én a helyi B. E. alig két és fél hónapos csecsemőjéhez hívták. Az orvos már csak a halál beálltát tudta megállapítani. A csecsemő élettelen testét a Borsod megyei vezető kórház proszektúrájára szállították, ahol a boncolás során megállapították: a gyomorban semmiféle táplálékmaradék, a belekben bélsármaradék nem található. Ami egyértelműen arra utal, hogy a parányi gyermek több napja nem evett.

A Szerencs melletti községben akkoriban régóta az a hír járt, hogy B.-ék úgy igyekeznek bosszút állni lányukon, amiért az engedélyük ellenére élettársi közösségre lépett egy férfival, hogy kitiltották őket a lakásból.

Így azután az élettársak a kert végében található disznóólban húzták meg magukat. Itt szült B. E. már korábban is két gyermeket, mindkettő állami gondozásba került.

Az elmúlt év elején a lány ismét teherbe esett, de a terhestanácsadásokat messzire elkerülte. December 21-én 3 kilogrammal megszülte harmadik gyermekét. Mezőzombor tanácsának elnöke – ismerve a család, pontosabban az együtt élők körülményeit – 500 forint szociális segélyt utalt ki az anyának.

A védőnő felkereste B. E.-t és csecsemőjét. Ám nemhogy a disznóólig nem jutott el, de még a kapun sem engedték be. Mindezek ellenére további jelentés nélkül csak ennyi került a védőnői kartonba: “A gyermeket nem tudtam megnézni, a szülők nem engedtek be a lakásba.”

Február 2-án már B. E.-nek is feltűnt: valami nincs rendben kicsinyével. A körzeti orvos azonnal a megyei vezető kórház gyermekegészségügyi központjába utalja be a csecsemőt. Az anya az orvos előtt kijelentette: “Senkinek nem adom a gyerekem!” Ennek ellenére senki nem ellenőrizte, hogy beszállították-e a csecsemőt a kórházba. B. E. szavainak megfelelően cselekedett, esze ágában sem volt kórházba szállítani a csecsemőt. Sőt a beutalót is összegyűrte.

Február 27-én azután bekövetkezett a baj. A csecsemő nem mozdult, ezért rohantak a körzeti orvoshoz, aki már nem tudott segíteni a két és fél hónapos gyermeken. A kérdés: csak a szülők felelősek a csecsemő haláláért?

Forrás: Élet elleni bűncselekmények

A fotó illusztráció, a Mosonyi utcai rendőrség udvara 1980-ban, Magyar Rendőr/Fortepan

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek