Egyszer fejlesztés, másszor rombolás: a kormány változó tervei az ITC épületével

Megosztás

A napokban jelentették be azt a hírt, hogy lebontanák az egykori MSZMP-székház, a később ITC épületét. Ezen sokak megrökönyödtek, hiszen a kormány nem is olyan régen még fel akarta újítani az épületkomplexumot, mi több, közel százmilliót költött az áttervezésére. Cikkünkben sorra vettük az elmúlt évek terveit és ígéreteit.

Kicsit több, mint két éve, 2018 februárjában Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter egy akkori Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány biztosítja a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal számára az anyagi forrást, amelyből elindítható a Miskolc belvárosában lévő egykori Nemzetközi Kereskedelmi Központ (ITC) épületének és környékének teljes rekonstrukciója, ezzel létrejönne egy új kormányzati negyed a megyeszékhely központjában. A beruházásra 4 milliárd forintot ígértek.

Lényegében régi tervünk, hogy Miskolcon egy nagy integrált közigazgatási központ jöjjön létre jól megközelíthető helyen, a belvárosban. Erre a célra szemeltük ki a korábbi ITC székházat, hogy – persze jelentős átalakítással – egy huszonegyedik századi irodaház legyen. Egy olyan közigazgatási központ jön létre, ahol az ügyek legszélesebb köre elintézhető. A kormányhivatalon, az adóhivatalon és egyéb kormányzati szerveken kívül a miskolci önkormányzat is helyet kap majd az ügyfélszolgálaton. Erről megállapodásunk van a miskolci önkormányzattal.

– nyilatkozta 2018-ban Demeter Ervin, aki akkoriban Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottjaként tevékenykedett Alakszai Zoltán megválasztása előtt.

Az egykori fideszes titokminiszter ezen felül komoly ígéreteket is tett az ITC felújításának időpontjáról is:

A kormány pozitív döntése nyomán még az idei első félévben megkezdődhet a kivitelezési munka, és reményeink szerint másfél-két éven belül korszerű körülmények között folytathatja munkáját az ország legnagyobb járási hivatala, a miskolci.

– ígérte akkor Demeter.

Az épület felújításának és átalakításának tervtanulmányát Puskás Péter építész- és tervezőcsapata készítette el. Ebben az ITC Székház 12 szintes, 9300 négyzetméter alapterületű épületén

  • külső-belső felújítást és átalakítást (többek közt építészeti, statikai, épületgépészeti, erősáram és gyengeáram alap szakágakra is kiterjedő rekonstrukciót);
  • komplex energetikai fejlesztést, többek közt homlokzati és tetőszigeteléseket, új fűtő- és légtechnikai rendszerek kiépítését, napkollektoros rendszerek kialakítását, valamint
  • akadálymentes közlekedést és ügyintézést valósítottak volna meg.

A beruházásban egy kétszintes, monolit vasbeton szerkezetű, 3400 négyzetméter alapterületű parkolóház is létrejött volna, amely a tervek szerint 113 személyautónak biztosított helyet. Ezeken felül a toronyház környékén tereprendezést, parkosítást és térburkolást végeztek volna.

A tervezési munka meg nem erősített sajtóinformációk szerint közel 100 millió adóforintba került, de ahogy az ismeretes, az érdemi munkálatok soha nem kezdődtek el.

Ez hivatalosan csak két év múlva derült ki, amikor 2020. januárjában a Miskolc Televízió érdeklődött a felújítás tervezett menetrendjéről, és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal az alábbi választ küldte a városi médiacégnek:

Az ITC Székház 2017 óta a Magyar Állam tulajdonában és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal vagyonkezelésében lévő épület. A központi és a területi közigazgatásban – a bürokráciacsökkentés jegyében – megvalósuló szervezeti átalakítások és az épület újjáépítéséhez kapcsolódó kivitelezési költségek jelenleg nem teszik indokolttá a létesítmény új Közigazgatási Központtá alakítását.

Végül Demeter Ervin ismerte el, hogy két alkalommal is a kormány előtt volt a terv, de nem kapta meg a támogatást.

Azt a támogatást, amelyről korábban ő maga állította, hogy egészen biztos megkapjuk, sőt, 2020-ra el is kezdődhetnek a munkálatok. A kabinet azzal próbálta indokolni a döntését, hogy nem egy régi épület felújításával, hanem új építésével kell kialakítani a járási központot. Miután az ITC felújításának terve elúszott, a megyei kormányhivatal a nemzeti vagyonkezelő szervezetnek adta át az előtte általa kezelt épületet, kvázi teljesen lemondott róla.


Legutóbb pedig Demeter Ervin utódja, a korábban polgármesteri címért is induló Alakszai Zoltán, a jelenlegi megyei kormánymegbízott szólalt meg az ITC épületével kapcsolatban, amikor közölte, hogy

lebontásra kerül az épületkomplexum.

Alakszai szerint az ingatlan rossz műszaki állapotú és felújításra alkalmatlan. Az az épület, ami az 1970-es évek óta ott áll és 2018-ban még az volt a szakmai álláspont, hogy érdemes felújítani. Erre bizonyítékként ott van a milliókért rendelt felmérés és terv, ami a mai napig elérhető az interneten.

Hirtelen, 3 év alatt ennyit romlott volna a közel 50 éves épület állapota? Az sokkal valószínűbb, hogy vagy Demeter, vagy Alakszai nem volt teljesen egyenes, vagy tévedett, amikor a tervekről beszélt.

Az épület elbontásának bejelentése nagy vísszhangot és komoly közfelháborodást is okozott. Annyira, hogy dr. Simon Gábor, a Velünk a Város frakció önkormányzati képviselője petíciót is indított az ITC megmentésére. Szerinte sokkal több értelme lenne, ha bérlakásokat alakítanának ki benne.

Kapcsolódó cikkek