Miskolc alpolgármesterei: “Egy épület lebontása nem lehet politikai kérdés, nem történhet ideológiai alapon”

Megosztás

Mind a helyi és az országos médiában, mind a közéletben nagy pont kavart az a múlt szerdai bejelentés, miszerint kormányzati kezdeményezésre hamarosan lebontásra kerül Miskolc ikonikus épülete, az ITC székház.

Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármesterei rendkívüli sajtótájékoztató keretében reagáltak dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott közösségi médiában megosztott bejelentésére.

Varga Andrea Miskolc MJV alpolgármestere elmondta:

Az elmúlt napokban a közösségi média nyilvánosságában megjelent a Kormányhivatalt vezető Kormánymegbízott úr, Alakaszai Zoltán nyilatkozata, mely szerint lebontanák az ITC épületét, helyére parkot létesítenének, amelyről a Kormány és a Kormánymegbízott Alakszai Zoltán már döntött is. 

A bontás indoka, hogy szerintük nem felújítható az épület, illetve ezzel szeretnék a városból száműzni Lenint, merthogy az ITC a rendszerváltás előtt 12 évig az MSZMP székháza volt. 

Miskolc város polgárai és Miskolc város vezetése nevében szeretnénk rögzíteni az alábbiakat:

– Egy épület lebontásának, felújításának, vagy hasznosításának kérdése soha, semmilyen körülmények között nem lehet politikai kérdés, nem dőlhet el ideológiai alapon. Ez ugyanis olyan rosszemlékű korokat idéz, amikor vallási, politikai, vagy nemzetiségi okokból romboltak rezsimek porig épületeket Magyarországon.

– Nem tartjuk korrektnek, hogy egy ilyen döntést a Kormány és Alakszai Zoltán a Miskolciak feje felett hozott meg, a miskolciak megkérdezése nélkül döntött el. Alakszai Zoltán erre nem kapott felhatalmazást a miskolciaktól, nem lett polgármester, képviselői mandátumáról pedig lemondott. Alakszai Zoltán nem a miskolciakat képviseli, hanem a Kormány akaratát Miskolcon. A kettő nem ugyanaz. 

– Elfogadhatatlannak tartjuk, városvezetés a közösségi médiából értesüljön egy a szakma és a miskolciak feje felett meghozott döntésről. 

Szopkó Tibor Miskolc MJV alpolgármestere hangsúlyozta:

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a városlakók véleményének figyelembevételével szülessen meg egy ilyen súlyú döntés. Minden városvezetés kötelessége figyelembe venni a városlakók véleményét város fejlesztésének irányai kapcsán. Ezt kellett volna tennie az előző városvezetésnek is, az Otthon tér kapcsán például, de akkor sem tették meg és most sem teszik meg. 

Az otthon tér kapcsán látjuk az eredményét annak, hogy mi történik, ha a kormány és az előző városvezetés a miskolciak feje felett dönt. Ilyen, amikor az emberek feje felett dönt a hatalom kényszerpályára teszi a városvezetést és kényszerpályára teszi a miskolciakat is. 

Az ITC lebontásának kérdése azonban még tervezés előtt áll, ezért a városvezetés helyi népszavazás kezdeményezésének lehetőségét vizsgálja az ügyben.

Badány Lajos Miskolc MJV alpolgármestere kiemelte:

Miskolc város vezetése fontosnak tartja nem csak a miskolciak, hanem a szakemberek, az építész szakma véleményét is. 

Éppen ezért szeretnénk, ha haladéktalanul nyilvánosak lennének azok a szakmai anyagok, amelyek alátámasztják a Kormány és Alakszai Zoltán döntését. A miskolciaknak jogukban áll tudni, hogy a város egyik használható épületét, miért akarja porig rombolni a Kormány. 

Miskolc város vezetése mindemellett további szakértői egyeztetéseket is kezdeményez az ITC székház jövője kapcsán, független, a város értékei iránt elkötelezett építészek és műszaki szakemberek bevonásával. 

Miskolc városa nem járul hozzá egy épület ideológiai okokból történő lebontásához.

Miskolc városa nem járul hozzá egy ilyen jelentőségű épület lebontásához a városlakók és a szakma véleményének megkérdezése nélkül. 

Miskolc városa éppen ezért nem ad, mert nem adhat ilyen módon hozzájárulást semmilyen ingatlan bontásához, így nem támogatja az ITC lebontását. 

Kiemelt kép: Szopkó Tibor Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek