Idén nyolc borsodi helyszínen rendezik meg a Teatrom roma kulturális fesztivált

Megosztás

 A Teatrom21 Borsod különböző pontjain, összesen 8 helyszínen kínál roma művészeti programokat augusztus 15. és 21. között. A helyszínek Alsóvadász, Encs-Fügöd, Kázsmárk, Fulókércs, Abaújszolnok, Szendrőlád, Gagybátor településeken valósulnak meg, a záró napot Miskolcon tartják majd.

A fesztivál elsősorban színházi előadásokra épül, ugyanakkor a hagyományos fesztivál elemeknek is fontos helye lesz a programban. Ezek várhatóak idén is koncertek, kézművesvásár és roma gasztronómia lesznek.

Kísérőprogramokként számos játék és kézműves foglalkozást, filmvetítést, kiállítást, képzési, foglalkoztatási és életmód projekt bemutatókat tartunk (Kiút program, Málta, Abaujrakezdés, tüzeléstechnika stb), valamint szociális szolgáltatásokat, partnerünk a Dr Ámbédkár Iskola szervezésében iskola-marketing eseményeket társítunk.

A TeatRom elnevezés és a cigány himnuszból vett jelmondat – „Maladyilem Baxtale Romenca…” – azaz „Találkoztunk boldog cigányokkal” – közösségi választás. A szervezésben résztvevő csoport vezetők és települési aktivisták, szerették volna, ha a jelen pillanatban egyetlen magyarországi, sőt európai, alulról szerveződő, roma művészeti fesztivál elnevezése, a résztvevők jövőképe szerint, az egyenrangúságot jeleníti meg, és a saját kulturájával békét kötő, abból erőt merítő roma társadalom képét sugallja az érdeklődők számára.

– írják.

A TeatRom igyenesen látogatható, viszont a nem helyi lakosok számára egyes előadások megtekintése regisztrációhoz-kötött.

Kapcsolódó cikkek