Németországban is gond van, április óta nem volt ennyi új fertőzött egy nap alatt

Megosztás

Szinte az összes országban újra romlanak a fertőzöttségi mutatók Európában, Németországban már újra 1700 felett a napi új esetek száma.

Április vége óta nem volt ilyen magas a regisztrált koronavírus-fertőzések napi száma Németországban, mint csütörtökön, írja az MTI. A hivatalos adatok szerint az utóbbi 24 órában 1710 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust.

EZ A LEGMAGASABB SZÁM ÁPRILIS 26. ÓTA, AMIKOR 1737 FERTŐZÉST REGISZTRÁLTAK. 

Sok tartományban emelkedik a fertőzés gyakorisága, és a közigazgatás 401 alapegysége – járások, városok – közül már csak 15 van, amelyben az utóbbi hét napon nem találtak új fertőzöttet. Júliusban még rendszerint 100 felett volt ez a szám. 

A fertőzésgyakoriság növekedése és a vírus országos szétterjedése rendkívül nyugtalanító, áll a Robert Kocs országos közegészségügyi intézet (RKI) friss jelentésében. A teljes képhez viszont az is hozzátartozik, hogy minden korábbinál több koronavírus-tesztet végeznek. Az előző hetihez képest csaknem 150 ezerrel teszteltek többet augusztus 10. és 16. között. A pozitív leletek aránya ugyanakkor nem változott számottevően, a 33. héten 0,96 százalék, a 32. héten 0,99 százalék, a 31. héten pedig 0,97 százalék volt. 

A napi új fertőzések száma április elején tetőzött, a 6000 körüli szinten, majd július végéig süllyedt, nagyjából az 500-as szintig. Az utóbbi három héten kibontakozott gyors és nagymértékű emelkedés főként a külföldi utakon, nyaralásokon történt fertőzéseknek tulajdonítható.

AZ RKI ADATAI SZERINT AZ UTÓBBI NAPOKBAN REGISZTRÁLT ESETEK NAGYJÁBÓL 40 SZÁZALÉKA VEZETHETŐ VISSZA KÜLFÖLDÖN TÖRTÉNT FERTŐZÉSRE.

További fontos tényező a jelentés szerint, hogy jó pár nagyobb belföldi összejövetelen, ünnepségen nem ügyelnek kellőképpen az óvintézkedésekre, nem hordanak maszkot, nem tartanak megfelelő távolságot. Védőfelszerelést viselő egészségügyi dolgozók Berlinben 2020. március végén.Védőfelszerelést viselő egészségügyi dolgozók Berlinben 2020. március végén. – Fotó: Sean Gallup / Getty Images Hungary

A szövetségi kormány szerint egyelőre nincs szükség szigorításokra, de a járványügyi korlátozások további lazítására sincs lehetőség. A fertőzésszám növekedésének megfékezéséhez a legfontosabb a hónapok óta érvényes alapszabályok, különösen a járványügyileg kockázatos területekről hazatérőkre vonatkozó kéthetes karanténkötelezettség maradéktalan betartása.

A járvány kezdete óta összesen 228 621 fertőzést regisztráltak Németországban, a halálesetek száma az elmúlt 24 órában tízzel nőtt, így 9253 áldozata van a járványnak. A fertőzöttek túlnyomó többsége már legyőzte a vírust, az aktív esetek számát 14 ezer körülire becsülik.

Index.hu

Kapcsolódó cikkek