Választások Miskolcon: ők a 8. kerület jelöltjei

Megosztás

Kevesebb, mint két hét van hátra a választásokig, ezért a Borsod24 cikksorozatban mutatja be az egyes önkormányzati választókerületek képviselőjelöltjeit. A nyolcadik választókerületbe tartozó választókörzetek igen heterogének, hiszen része a Tampere, a Kálvária-domb, a Népkert, a Békeszálló-telep és az Avas történelmi területe is. Az itt élők gondját-baját három hölgy és két úr szeretné megoldani.

A nyolcadik választókerületben Orosz Bernadett az MSZP-DK-Párbeszéd-LMP, Kavecsánszki Erzsébet a Fidesz-KDNP és a Pont Mi Egyesület, Pappné Bodolai Rita a Független SZIVE, Jobbik, Momentum, Hudák Szilárd a Nép Pártján képviselőjelöltje és Nagy Bálint függetlenként vette célba a képviselőséget.

Orosz Bernadett az MSZP-DK-LMP-Párbeszéd képviselőjelöltje, közéleti aktivista és nagymama. A hatgyermekes nő családon belüli erőszak áldozatává vált, akit volt párja, az azóta már elítélt egykori alezredes 2019-ben féltékenységből brutálisan bántalmazott. Azóta is küzd a családon belüli és kapcsolati erőszak ellen. 2021-ben belépett az LMP-be és a képviselőjelöltséggel is ez a párt kereste meg, a többi párt pedig támogatja. Az Isztambuli Egyezmény ratifikálásának fontossága különösen hangsúlyos Orosz Bernadett számára, és erőteljesen kritizálta Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter politikai megnyilvánulásait az ügyben. „Engem sosem érdekelt a politika azon túl, hogy elmentem szavazni. Viszont miután majdnem megöltek, úgy döntöttem, valamit tenni kell, én tényleg mindenkinek írtam, hogy valami változzon, de csak semmitmondó válaszok érkeztek. A szakmai szervezeteket pedig jól láthatóan semmibe veszik. A kormány kergetett bele a jelöltségbe, és kitartok addig, míg az áldozatok számára biztonságos jogi környezet nem teremtünk”- nyilatkozta Orosz Bernadett. 2019-ben és 2020-ban is átvehette a Társaság a Szabadságjokokért (TASZ) jogvédő szervezet SZABAD-díját. Jelenleg ingatlanszakértőként dolgozik, ezért a tapasztalatai alapján a bérlakás-építési programot támogatja.

Kavecsánszki Erzsébet a Fidesz-KDNP és a Pont Mi Egyesület A Miskolci Tükörkép Közéleti Egyesület titkára, a Martin János Technikum, Szakképző iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő iskolában gyermek és ifjúságvédelmi támogató. Az Erasmus plusz szakképzési mobilitási program révén, egy portugáliai tanulmányúton vett részt. Ha megválasztanák, a Gyár utca, Avasalja, Avasi pincesor, Tampere és Vörösmarty városrész és a Népkert fejlődése, történelmi, turisztikai fejlesztése érdekében cselekedne.

Pappné Bodolai Rita a Független SZIVE, Jobbik, Momentum Miskolcon született, a Nagyváthy János Szakközépiskolában végzett, a Népkertben sportolt, egy kisavasi pincében volt az első lakása, ma pedig a nagyszülői házban él a családjával. A Munkaügyi központon keresztül 12 évig tartott álláskeresési, motivációs, kommunikációs, kompetenciafejlesztő, digitális írástudás tréningeket regisztrált álláskeresőknek. 2010 óta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület Biztonságos Internet oktatója, a MiskolcÉRT Közösségi Alapítvány nagykövete. 2019-ben kijárta, hogy az aradi vértanúról elnevezett utca Nagysándor József legyen Nagy Sándor helyett. Nemrég petíciót indított egy miskolci nő a Szent József temető állapotai miatt. Programját a következőképpen írja le: „Meghívom arra, hogy váljunk egymás együttműködő partnerévé környezetünk kialakításában. Hiszem, hogy együtt olyan választókerületet alakíthatunk ki, ahol a fiatalok szívesen maradnak és tervezik a jövőjüket. Szeretném, ha Miskolc az a hely lenne, ahol az utcán köszönünk, a villamoson egymásra mosolygunk és ahol valódi közösséget alkotunk.” Politikai ambíciója a jelenlegi helyzettel szembeni elégedetlenségből fakadnak. Célja, hogy a civil szférából érkezve, pártérdekeknek nem elkötelezett jelöltként pozitív változást hozzon városa számára.

A választókerületi térkép segítségével megtekintheti, hogy pontosan mely utcák tartoznak Miskolc 8-as számú önkormányzati választókerületébe (forrás: Nemzeti Választási Iroda)

Hudák Szilárd, a Nép Pártján képviselőjelöltje Mályin lakik. A rendvédelemben dolgozik, a rend és a biztonság az, amit szívvel lélekkel képvisel, s amire a választókörzetben szükség van. A Népkertnek ugyanúgy, mint a Békeszállónak. Lehoczki-Spider Lászlóval olyan rendvédelmi koncepciót dolgoztak ki, amely plusz anyagi ráfordítás nélkül, munkaszervezéssel is képes érezhető javulást hozni a miskolciak és a választókörzetben élők szubjektív biztonságérzetében. Nem akar arra várni, hogy majd mások rendet tesznek helyettük. Ők maguk szeretnének rendet tenni.

Nagy Bálint független jelöltként vág neki a versenynek. 1992-ben született, a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) alap- és mesterképzésen energetikai mérnök diplomát szerzett. Jelenleg a miskolci ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. munkatársa a BorsodChem telephelyén. 2022-től az Avasi Álom Pince tulajdonosa és üzemeltetője. 2022-től az Avason és a belváros, Népkert vonalon, az Avasi Álom Civilközösség tagjaként közösség- és kultúraépítést, városszépítő- és szemétszedési akciókat, blogírást, podcast adások készítését, pódiumbeszélgetések szervezését végzi. Tavaly november végén a Kisavas Első és Második sorát összekötő lépcsősort civilként esztétikusan lefestették, viszont szerinte szükség volna a korábbi önkormányzati lépcsőfelújításnál jobb minőségű munkára. Tampere városrészen a játszóteret fejlesztené legalább egy nyilvános toalettel. A Kálvária-dombon az egyházi tulajdonossal kooperálva egy kertjellegű közösségi helyet kialakítani levendulással, virágültetvényekkel és padokkal. A közbiztonság javítása érdekében a térfigyelő kamerák kihelyezését sürgetné. A Népkertet a közbiztonsági és köztisztasági gondok miatt akár körbe is kerítené, és nyitvatartási időt megszabva, folyamatos felügyelet mellett engedné használni. A kutyások, sportolók és gyerekek közötti összezördülések elkerülésére világossá tenné a szabályokat és fejlesztené az infrastruktúrát. A történelmi Avason befejezné a közművesítést, és a pincetulajdonosok, pincegazdák érdekeit is érvényesítené. A Békeszálló-telepen is köztisztasági és közbiztonsági problémák adódnak, amit erőteljesebb rendészeti jelenléttel és a beígért térfigyelő kamerák telepítésével, és a már szintén korábban felvetődött lovas polgárőrség és a rendészeti központok létrehozásának támogatásával oldana meg.

Amint megírtuk, a Munkáspárt jelöltjeinek ajánlásgyűjtése egy tragikus haláleset miatt abbamaradt, a Kutyapártosok pedig visszaléptek a jelöltségtől. A választókerületben Szilágyi Károly és Rivnyák Miklós indult volna a színeikben,továbbá Csik András a Mi Hazánk kerületi embere sem indulhat jelöltként, így egyik szervezetet se találják meg a miskolci nyolcadik választókerületben az önkormányzati szavazólapokon.

Miskolc nyolcadik választókerületének képviselőjelöltjei a Nemzeti Választási Iroda oldalán

Ha kíváncsi Miskolc többi választókerületének képviselőjelöltjeire is, itt találja meg őket.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek