Újjászülethet a borsodi pálos kolostor

Megosztás

Egy határon inneni és egy határon túli pálos kolostor feltárására, állagmegóvására, részbeni újjáépítésére és marketingére nyert csaknem 1,3 millió eurós pályázatot az Aggteleki Nemzeti Park és a felvidéki Sine Metu Polgári Társulás.

A két műemlék közül a gombaszögi pálos monostor az aggteleki határátkelőtől nem messze található, míg a martonyi pálos templom és kolostorrom (háromhegyinek is nevezik) a nemzeti park területén lelhető fel Perkupa és Martonyi települések között (a kék túraútvonalról egy kis letérővel).

A pálos rend építészeti és kulturális örökségének megőrzése és bemutatása az Aggteleki és a Gömör-Tornai karszt területén című projekt – röviden Pálosok a karszton – a hetvennégy pályázatból, hatszoros túljelentkezés mellett a legelső helyen végzett.

“Az, hogy toronymagasan nyertünk, azt jelenti, hogy ez a két szervezet valamit konyít az értékmentéshez” – fogalmazott Orosz a gombaszögi monostor mellett tartott sajtóeseményen. “Mind a két szervezet hosszú ideje foglalkozik a romterületek felújításával, hozzáférhetővé tételével, bemutatásával.”

Veress elárulta, az elnyert pályázatnak köszönhetően a martonyi rom felújításának, kutatásának a harmadik üteme kezdődhet meg, hiszen az igazgatóság a műemlékvédelmi hivatallal már 1976 óta foglalkozik a kolostorral, 1996 óta pedig a terület is az igazgatósághoz tartozik. Először régészeti ásatások történtek, majd a rossz állapotban lévő falakat konzerválták, 2005-ben pedig tető került az épületre.

“Az új forrásnak köszönhetően további régészeti kutatásokat tervezünk végezni, szeretnénk a szentélyt helyreállítani, illetve célunk az egész területet bemutathatóvá tenni” – fogalmazott Veress. “Ami fontos és lényege talán ennek a projektnek, hogy azt a fajta tudást feltárjuk, ami elődeinknek, ezeknek a szerzeteseknek a birtokában állt, hogy ilyen központokat tudtak létrehozni a teljes Kárpát-medencében.”

Mindkét rom az 1300-as évek közepén épült és működött egészen a török hódoltságig.

Aggteleki Nemzeti Park

A pálos kolostorok megmentését célzó nemzetközi projekt mai sajtótájékoztatóján Veress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, valamint Orosz Örs, a felvidéki Sine Metu Polgári…

(Kiemelt kép: anp.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek