Új színt és idézetet is kapott a kisavasi lépcsősor

Megosztás

Zajlanak az események Miskolc műemléki jelentőségű területén álló kisavasi lépcsősor környékén: a Városgazda munkatársai felújították azt, lefestették a korlátot és a Kálváriával összekötő mulcsborítású sétány is elkészült. A munkálatokba besegítettek civilek, akiknek a közelben van pincéje. A lépcsősor általuk új színezetet és egy autentikus idézetet kapott.

„Van egy pincém az Avas oldalán / Ez a pince legfőbb gyönyörűségem / Mély, mint a bánya, szagos, mint a rét – olvasható az avasi lépcsősoron Kozma Andor Pince soirée című verse. A terv, hogy a terület végre rendezésre kerüljön, először a környékbeli civilek kezdeményezése alapján merült fel tavaly.

„Elindult egy közös gondolkodás arról, mi az, amit civilként mi kezdeni tudnánk a lépcsővel. Mivel tavaly még nem kaptuk meg a nagyobb munkákra az engedélyeket, így csak a sártól és gyomoktól szabadítottuk meg a lépcsősort, az időjárási körülmények azonban néhány hét alatt visszaállították a korábbi állapotot” – mondta Nagy Bálint a Miskolci Naplónak.

Több ötlet és elképzelés felmerült, egy rendkívül színes, vidám színezést szerettek volna a helyi pince- és borkultúrára utaló motívumokkal, például borospohárral, hordóval, de Nagy elmondása szerint ezt az építészek már soknak találták.

A toldozás-foldozás és az idézet felfestése hivatalos keretek között történt, a civilek a helyszínen Miskolc főépítészével, Szunyoghy Lászlóval is egyeztettek, aki jó kezdeményezésnek tartotta, hogy javítsanak a lépcsősor eddigi állapotán, hiszen a pincetulajdonosok rendszeresen használják azt.

Véleménye szerint az előbb említett motívumok egy történelmi helyszínre nem illenek, de az egyeztetéseknek köszönhetően meg tudtak állapdoni a terrakotta és a homok színekben.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kép: Juhász Ákos

Kapcsolódó cikkek