“Az áldozatokra társadalom perifériájára szorult férgekként tekintenek” – interjú Orosz Bernadettel | videó

Megosztás

Orosz Bernadett 2019 novemberében lett ismert, amikor saját, brutálisan összevert arcát megmutatva arról írt a Facebookon, hogy egykori barátja brutálisan bántalmazta őt. A férfi erre beperelte őt a személyiségi jogai megsértése miatt, ami természetesen hatalmas felháborodáshoz és hosszú jogi huzavonához is vezetett.

A volt barátja ellen ugyan távoltartást rendelt el a bíróság, de szabadlábon védekezhet a nyomozás alatt. Orosz többször is Varga Judit igazságügyi miniszterhez és Polt Péter legfőbb ügyészhez is segítségért fordult, de hiába. Azóta aktívan fellép az áldozatokért, emelte fel a hangját a jogi hiányosságokért és rengeteg bántalmazott nő példaképe lett. Megjárta Brüsszelt, ahol kiállt az erőszak ellen.

Kameránk előtt mesélt részletesen a történtekről és arról, hogy azóta mit próbálnak elérni társaival mind magánszemélyként, mind egyesületükkel az áldozatok védelme érdekében.

Orosz Bernadett a közelmúltban SZABAD díjat is kapott erőfeszítéseiért és bátorságáért is.

Miskolc városvezetése a tragédiát követően kiállt Bernadett és a közügy mellett, továbbá terveztek közös lépéseket is tenni az ügy érdekében. A Béke Központ Egyesület kitűzte céljául, hogy védett házat hozzanak létre Miskolcon és környékén, hogy hatékony stratégia mentén tudják segíteni az áldozatokat együttműködve az illetékes hatóságokkal és az áldozatsegítő központokkal. Elmondása szerint a pandémia miatt ennek szervezése lelassult, de nem adják fel, minden követ megmozgatnak.

Kapcsolódó cikkek