SZABAD-díjat kapott Orosz Bernadett, aki bántalmazottból tudott sokak hősévé válni

Megosztás

Idén már másodszor adta át a SZABAD-díjakat a TASZ.

“A díj jelöltjei és kitüntetettjei olyan hétköznapi hősök, akik egy szabadabb és egyenlőbb Magyarországért álltak ki tetteikkel”.

– írta a TASZ a sajtóközleményükben.

Idén a körülmények miatt online tartották a díjátadót Kovács Patrícia színművész vezetésével.

A SZABAD-díj jelöltjeitől megtanulhatjuk, hogy mindannyian formálói vagyunk annak a társadalomnak, amiben élünk, vagy amiben élni szeretnénk.

– mondta a színésznő.

A díjazottakat a szakmai zsűri, illetve a közönség kilenc jelölt közül választhatta ki, akiket kortárs írók mutattak be az erre az alkalomra készült kiadványban és illetve a TASZ blogján.

A zsűri tagjai Cseke Eszter dokumentumfilm-rendező, Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója, Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója, László Kriszta, a Marie Claire főszerkesztője és Miklósi Gábor, a 444 újságírója voltak.

A szakmai díjat egy olyan embernek ítélte a zsűri, aki egy súlyos traumából kovácsolt erőt, és láthatóvá tett egy olyan problémát, ami nagyon sokszor marad láthatatlan. Orosz Bernadettről a zsűri nevében Miklósi Gábor azt mondta:

Amikor Orosz Bernadett megmutatta a nyilvánosságnak a szinte felismerhetetlenségig összevert arcát, azt gondolta, óriási bátorság kell ahhoz, hogy valaki ezt egy ilyen helyzetben megtegye, és ezt a benyomását csak megerősítette, hogy azóta Orosz Bernadett saját maga mellett a hasonló helyzetben lévő emberekért is kiállt. Orosz Bernadett szerint azok a nők is elismerést nyertek, akikben az ő kiállása tartotta a lelket és a reményt. „A láncoknak, amik eddig a szégyen rabságában tartottak, ezzel vége”.

A legtöbb közönségszavazatért járó díjat pedig Gulyás Márton és a Partizán csapata kapta. Gulyás elmondása szerint az ő kiemelt céljuk, hogy erősítsék a rendszerkritikus nyilvánosságot Magyarországon, az ő személyes célja pedig egy olyan társadalom megerősítése, amelyben mindenki politizálhat.

via 444.hu

Kapcsolódó cikkek