Hivatalosan is elkezdődött a kampány – mire számítsunk most 50 napon át?

Megosztás

Mint tudjuk, hazánkban mindenki békepárti és jóindulatú, de ami most a választásokig vár az egyszerű választópolgárokra a valószínűsíthető sárdobálásban, annak még a tizede is sok lenne. Ilyenkor mindenkinek kiemelten fontosak vagyunk, aztán a választások után…

Pontosan ötven nap múlva önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek Magyarországon, a hivatalos kampányidőszak ma kezdődik, a képviselők gyűjthetik az ajánlásokat. Az Index szerint erre számíthatunk ebben a várhatóan nem túl csodás 50 napban.

Pék Szabolcs, az Iránytű Intézet elemzője a Fidesz–KDNP-nél nem számít komoly kormánymozdulatokra a kampányban, ami a kommunikációt illeti: „A jól bejáratott, unásig ismételt szlogeneket fogjuk hallani: no war, no gender, no migration, el kell foglalni Brüsszelt, dollárbaloldal, szuverenitásvédelem, de a szokásos gyurcsányozás sem fog elmaradni. Emellett számítok rá, hogy a gyermekvédelem is újra téma lesz, ami akár még veszélyt is jelenthet a Fideszre a februári kegyelmi botrány miatt. Kocsis Máté bejelentette, hogy április végén a parlament elé kerül a szigorúbb gyermekvédelmi törvény. Ezzel kapcsolatban nem lepne meg, ha az egyébként szükséges szigorítások mellé beillesztenének homofób passzusokat is a törvényhozók, így vállalhatatlanná téve a törvény szövegét az ellenzéki pártok számára. Majd miután az ellenzék ezt adott esetben nem szavazza meg, akkor a Fidesz elkezdheti kommunikálni, hogy az ellenzéknek nem fontos a gyermekvédelem. Hasonló lépésre már láthattunk példát korábban a kormányoldal részéről, ez a tipikus csapdaállítás, amit a Fidesz nagyon gyakran alkalmaz is.”

Az elemző szerint Magyar Péter „valószínűleg menni fog tovább a friss erő lendületével és a változás jelszavával, egyelőre megállíthatatlannak tűnik, és minden vád lepereg róla. Jelenleg teflonból van, és golyóálló is, azonban kérdés, ezt a kivételes állapotot meddig lehet fenntartani. Arra számítok, hogy centristaként vegyíteni fogja a baloldali és jobboldali üzeneteket, mint azt eddig is láthattuk tőle például a március 15-i és április 6-i tüntetési beszédeiben”.

Miskolcon a polgármesteri székért különösen nagy lett a tülekedés, ami a Fidesz-KDNP malmára hajthatja a vizet. Korábban ugyanis Veres Pál érinthetetlennek tűnt, a közvéleménykutatások alapján is komoly fölénnyel nyerte volna a polgármesterválasztást, ám néhány hete bejelentette, visszalép és nem indul újra. Ezzel pedig beindult egy nagy mozgás, hogy a megszerezhetetlennek tűnő polgármesteri székért még többen versenybe szálljanak, mivel az ellenzék nem tudott megegyezni egyetlen jelölt állításáról, könnyen előfordulhat, hogy az eredetileg esélytelennek tartott kormánypárti jelölt nevető harmadikként befut Varga is Barkai versenyfutása közben.

Az utolsó napokban gyorsan beérkező Dohány András, valamint a munkáspárti Fülöp József Istvánné és a Mi Hazánk politikusa, Pakusza Zoltán mellett is még bőven akadnak jelöltek, akik Veres Pál visszalépéséig jóval korlátozottabb számban voltak jelen.

Korábban már megírtuk, hogy a Függetlenek A Szinva Városáért Egyesület (ez a szervezet indította formálisan Veres Pált is 2019-ben) nevében Varga Andrea jelenlegi alpolgármester indul el; a DK, az LMP, a Párbeszéd és az MSZP a független dr. Barkai László indulását segíti, míg a Fidesz és a KDNP a magát civilként meghatározó Tóth-Szántai Józsefet támogatja. Lehoczki László pedig Jakab Péter pártjának (a Nép Pártján) a jelöltje a megyeszékhely vezetői címére. És ne feledkezzünk meg Fintor Zsolt duguláselhárító vállalkozóról, aki egészen különleges kampányt indított.

Címlapkép: A nyolc miskolci polgármesterjelölt (Grafika: Borsod24)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek