Barkai László: Magasabb fokozatba kell kapcsolni Miskolcon

Megosztás

Barkai László független polgármesterjelöltként indul a június 9-ei önkormányzati választáson, de már több civil szervezet és párt is bejelentette támogatását. A gyermekorvos, gyermektüdőgyógyász, diabetológus, kórházigazgató, egyetemi tanár, az MTA doktora azt vallja: csak közös erővel és közös akarattal helyezhetjük vissza Miskolcot hazánk és Európa fejlettségi térképére. A független polgármesterjelölttel, aki mögött kezd körvonalazódni egy széles összefogás, a Minap.hu készített interjút.

Az édesapámtól, aki szintén orvos volt, azt tanultam, a szülőföldünk az, amiért élnünk, tennünk kell. Az ő kezei között született meg akkor a város egyharmada, akiknek a gyerekeit én már gyógyíthattam. Édesapám születési bizonyítványában még Diósgyőr állt, és a felmenőim is ezért a városért dolgoztak. A mi családunknak fontos Miskolc. Számomra a város vezetése egy szolgálat. Nem hatalmi és egzisztenciális kérdés, hanem erkölcsi és elvi kérdés: Miskolc egy sikeres életutat adott nekem, ebből szeretnék visszaadni az itt élőknek. Ezért is volt megtisztelő számomra az, hogy kollégák, civil és pártszervezetek megkerestek, hogy vállaljam a feladatot, amire igent mondtam. Miskolcnak változásra van szüksége, hiszen az elmúlt években számos feszültség alakult ki, az elmúlt évtizedekben pedig megoldhatatlannak látszó problémák tornyosultak fel. Világlátott emberként tudom és hiszem: kell is és lehet is magasabb gazdasági és fejlődési fokozatba kapcsolni Miskolcon, hiszen erre számtalan példát láttam Európában, ahol meg tudták fordítani a leszakadást, át tudták fordítani az irányt a modernitás felé. De ehhez mindannyian kellünk: közösen, közös akarattal, mert Miskolc az otthonunk, mindannyiunké.

A saját szakmai tapasztalatomból tudok példát hozni arra, hogy milyen károkat tud okozni egy városnak, Miskolcnak a szétszakítottság. Bizonyára sokan emlékeznek arra, hogy a 2000-es évek elején indult meg az egészségügyi kar a Miskolci Egyetemen. Akkor ott szakmai szempontok alapján az orvosképzés elindulásáért is küzdöttem. És ez nem csak orvosszakmai kérdés volt akkor. Egy olyan előrelépés lehetett volna Miskolc életében, ami a gazdasági növekedést szolgálta volna. Debrecen, Pécs és a Felvidéken Kassa is kiválóan példázza azt, hogyan élénkült meg a város gazdasága ettől. De ott, akkor Miskolc veszített, és igen, az elmúlt évtizedben számtalan ilyen elszalasztott lehetőség volt a város életében, ami a szétszakítottságra vezethető vissza. Miskolc egy lüktető, vonzó nagyváros volt, ahová özönlöttek a mérnökök, orvosok, a kiváló szakmunkások. Gazdag ipari, történelmi és kulturális értékkel. Mára ez jelentősen lecsökkent, szinte megszűnt. Országos és helyi szinten is tele van a társadalmunk feszültséggel, de hiszek benne, hogy a demokratikusan működő pártokat és szervezeteket nem fogják korlátozni a partikuláris érdekek. A kezdetektől fogva nyitottak vagyunk erre az egységre, nincs lezárt fejezet.

Ha ránéz ma valaki hazánk fejlettségi térképére, az észak-magyarországi régió központja egy fehér folt. Miskolc az a város, ami kimaradt azokból a fejlesztésekből, amiket Debrecen, Kecskemét, Pécs, Esztergom, Győr és nemrégiben Szeged is megkapott. Ilyen jelentős történelmi ipari háttérrel, gazdag kulturális és helytörténeti örökséggel Miskolc nem lehet Debrecen elővárosa. És nem kell ahhoz közgazdásznak lenni, csak egyszerű józan ésszel rendelkezni, hogy egy város gazdasági felemelkedése, együtt jár az ott élők jövedelmi felemelkedésével. És erre épülhetnek a szolgáltatások, a nyüzsgő belváros, és minden, ami az emberek jólétét szolgálja. Ha jól megy Miskolcnak, jól megy a miskolciaknak is. Aki nem együttműködésben gondolkodik, pont ezt a jólétet kockáztatja. Hiszen ahhoz, hogy ez megtörténjen, egy városvezetésnek nemcsak jól kell tárgyalnia, hanem erőt kell mutatnia az ellenünk dolgozók felé, akik ezt eddig nem akarták. Közösen kell kiállniuk a miskolciaknak annak érdekében, hogy szabadon dönthessenek az oktatásukról, az egészségügyről, és arról milyen beruházásokkal értenek egyet. Semmilyen erő nem kényszerítheti a miskolciakat arra, hogy egyetértsenek olyan dolgokkal, amiket elutasítanak, mint például veszélyes üzemek telepítése, semmibe véve véleményüket. Ahhoz, hogy olyan Miskolcot építsünk, amelyben jól élünk, elengedhetetlen az összefogás, a közös akarat. Még akkor is, ha különbözőek vagyunk. Én az orvosi eskümben a betegek üdvére esküdtem fel, most Miskolc üdve a célom úgy, ahogy Ciceró megfogalmazta: a nép java a legfőbb törvény.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek