Janiczak Dávid visszavonná Balog Zoltán ózdi díszpolgári címét

Megosztás

Janiczak Dávid Ózd polgármestere a Facebook-oldalán kezdeményezett szavazást Balog Zoltán díszpolgári címének visszavonásáról.

Még 2014-ben döntött arról a képviselőtestület, hogy díszpolgári címet adományoz Balog Zoltánnak. Akkor politikusként ezt a díjat nem akarta átvenni, ezért csak 2023-ban, már püspökként fogadta el a városi kitüntetést.

Az elmúlt hetekben kirobbant, a teljes kormányt átszövő pedofilbotrány miatt most felmerült, hogy visszavonják ezt a kitüntetést.
K. Endrének, a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, aki pedofil főnökének falazott, még 2023 áprilisában a pápalátogatás ürügyén adott kegyelmet Novák Katalin köztársasági elnök. Varga Judit akkor igazságügyi miniszter előzetesen nem javasolta a a kérvény támogatását, de miután Novák Katalin aláírta, ő i ellenjegyezte azt. Ennek köszönhetően, Novák Katalin és Varga Judit is belebukott az ügybe.

Később felmerült Balog Zoltán felelőssége is, aki először tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz, aztán később elismerte, hogy mint elnöki tanácsadó ő is támogatta a pedofil bűncselekményben érintett K. Endre kegyelmét. A magyarázattal azonban annyi probléma volt, hogy a kegyelem odaítélésekor a köztársasági elnök tanácsadó testületet még létre sem jött. Végül pénteken Balog Zoltán is lemondott a református egyházban betöltött zsinati elnöki pozíciójáról, de továbbra is püspök marad.

Arra, hogy miért kapott kegyelmet K. Endre továbbra sincs magyarázat, ahogy bocsánatkérés sem érkezett a Fidesz politikusoktól, legalábbis az áldozatok felé nem. Az ügy egyre kínosabb és nem is látni, hogy pontosan hol a vége, ezért már a Fidesz miskolci polgármesterjelöltje is próbálja eltávolítani magától a botrányt.

Az események fényében nem meglepő, hogy Janiczak Dávid ózdi polgármester a díszpolgári cím visszavonását szorgalmazza. A végső döntés előtt azonban kikérte az emberek véleményét is, amit ön is kinyilváníthat a polgármester bejegyzésénél.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek