Balog Zoltán püspök biztathatta Novák Katalint, hogy adjon kegyelmet a pedofilmentegető K. Endrének

Megosztás

Varga Judit nem támogatta eredetileg a kérvényt, de nem akart szembe menni az államfővel. A volt miniszter, mostanában jó ideje püspök, korábbi Fidesz-KDNP-s pártkatona még állami kitüntetést is “szerzett” az elítélt pedofil exigazgatónak, ő maga terjesztette fel.

Az államfő távozásához vezető kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház vezetője, korábbi miniszter, Novák tanácsadója és régi mentora – írja a Direkt36 több, egymástól független kormányzati és az államfő hivatalához köthető forrásra hivatkozva. A Telexen olvasható cikk szerint Balog biztatta a köztársasági elnököt, hogy adjon kegyelmet, ám amikor a botrány kitört, ő azzal védekezett, hogy ez nem az ő személyes döntése volt, hanem a református egyház vezetésében többen szerették volna elérni, hogy a családilag jó református kapcsolatokkal rendelkező K. Endre kegyelmet kapjon.

Balog hivatalosan Novák tanácsadó testületének is a tagja volt, jó kapcsolatuk pedig több mint tíz évre, Novák politikai karrierjének kezdetére nyúlik vissza, ám egy forrás szerint Novák környezetében is panaszkodtak már amiatt, hogy „Balog bejárt a Sándor-palotába intézkedni” és „mindenben kavart”, nagy befolyása volt az államfő döntéseire. Mint fogalmazott egy volt munkatársa a portálnak: „Kati neki bármit megtesz”.

A Direkt36 próbálta elérni Balogot, de nem kaptak választ. A püspök egyébként csütörtökön, a botrány csúcsán a Facebookon arról írt, hogy elvonul „imádkozni, gondolkodni, olvasni és írni Isten csendjében”.

Balog neve az ügyben korábban is felmerült: arról az RTL Híradó számolt be szombaton, hogy a bicskei gyerekotthon később pedofil bűncselekmények miatt elítélt igazgatója az ő javaslatára kapott 2016-ban állami kitüntetést. A Hvg pedig arról is tudomást szerzett, hogy K. Endre apja református főgondnokként befolyásos barátokkal és ismerősökkel rendelkezett Erdélyben.

Ugyanezen források szerint azok a hírek is igazak, hogy Varga Judit igazságügy-miniszter nem támogatta K. Endre kegyelmi kérvényét, ám amikor Novák azt mégis aláírta, úgy érezhette, nem mehet szembe az államfő döntésével. Nem tájékoztatta viszont Orbán Viktort róla – bár az nem világos, a miniszterelnök tudott-e előzetesen a kegyelmi döntésről. Lesz ennek még folytatása, egészen biztosan. (via Direkt36, borítókép: Telex)

Frissítés: Hétfőn napközben Orbán Viktor egyértelműsítette, hogy azt várja Balogtól, vállalja ő is a felelősséget, így vélhetően bukik a református püspök is.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek