Orbán beszélt a pedofilbotrányról, de válaszokat továbbra sem kaptunk

Megosztás

Szombaton Budapesten a Várkert Bazárban tartotta idei évértékelőjét Orbán Viktor miniszterelnök. Hosszú évek óta ez volt a miniszterelnök legjobban várt beszéde, hiszen az elmúlt két hétben botrányt okozó fideszes kegyelmi ügy kapcsán mindenki válaszokat várt.

Orbán Viktor nagyjából 45-50 percen keresztül beszélt, de a közvélemény számára lényeges információk már egyből a beszéd elején elhangzottak. Ugyanakkor a miniszterelnök továbbra sem vállalt felelősséget a pedofil botrány miatt és válaszokat sem kaptunk arra, hogyan fordulhatott elő, hogy a magát családbarátnak tartó kormány egy pedofil bűncselekményben közreműködő embert visszaengedett a gyerekek közé.

További érdekesség, hogy Orbán Viktor egyszer sem mondta ki Varga Judit és Novák Katalin nevét, kizárólag a korábbi pozíciójukkal utalt személyükre.

“Olyan ez, mint egy rémálom. Mindannyiunkat megvisel” – utalva ezzel a köztársasági elnök lemondására. A megjegyzés sokakat felháborított, mivel ők úgy vélik, hogy a rémálmot inkább a bicskei gyermekotthon áldozatai élték át. Orbán Viktor egyébként ettől függetlenül azt mondta, Novák lemondásáról, hogy Távozása bár helyes, de nagy veszteség Magyarországnak.

A botrány kapcsán egy fokkal megengedőbb volt Varga Judit egykori igazságügyi miniszterrel szemben. A miniszterelnök szavaiból arra lehet következtetni, hogy őt nem hibáztatja, sőt együttérez vele a történtek miatt. Távozása az államélet törvényeinek elkerülhetetlen és azt hiszem igazságtalan következménye

A témát aż elmúlt napokban már bejáratott és kipróbált szlogenekkel kívánta lezárni.

Pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem.”

Meg kell erősítenünk a gyermekvédelmi intézményeinek vezetését és felügyeletét, az ott dolgozókra vonatkozó előírásokat és korlátozásokat. Mindezeket együtt pedig egy új gyermekvédelmi törvénycsomag formájában be kell nyújtanunk az országgyűlésbe.
Ezekkel a mondatokkal a miniszterelnök lényegében megismételte a TikTok videójában elhangzottakat, azonban részletekkel most sem szolgált, így nem tudni, hogy pontosan milyen szigorításokat kívánnak bevezetni a gyermekvédelem terén. Többen is attól tartanak, hogy a szigorítások megint nem a problémát fogják kezelni, csak a szexuális kisebbségek elleni uszítás egy újabb lépcsőjeként fognak szolgálni.

A legfontosabb kérdésekre azonban biztosan nem kaptunk választ. A miniszterelnök nem kért bocsánatot az áldozatoktól, nem tudtuk meg, hogy miért hozott rossz döntést Novák Katalin, azt sem tudtuk meg, hogy esetleg félretájékoztatták-e a köztársasági elnökök, vagy azt, hogy gyakorolt-e rá valaki politikai nyomást a kérelem pozitív elbírálása érdekében. A kormánypárt ugyan szeretné lezártnak tekinteni az ügyet, de amíg az embereket ezek a kérdések foglalkoztatják, válaszokat pedig semmilyen hivatalos személytől nem kapnak, addig aligha lehet magunk mögött hagyni az elmúlt évtizedek legsúlyosabb politikai botrányát.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Fotó:Népszava.hu

Kapcsolódó cikkek