“Attól, hogy a miniszterek távoztak, az egyetemi kuratóriumok tele vannak fideszesekkel” – Miskolcon sem jobb

Megosztás

Valószínűleg a kormánypártok szokás szerint lebecsülik Európát és “Brüsszelt”, amikor úgy gondolják, hogy a miniszterek kuratóriumi lecserélése máris átláthatóvá és függetlenné tette az egyetemeket. Mivel döntő többségében NER-közeli üzletemberek és fideszes kézivezérlésű tagok kerültek a helyükre, a helyzet szinte nem is változott.

Lezárult a folyamat, csak ezzel az alapprobléma nem szűnik meg, ami miatt az uniós pénzek és támogatások, projektek terén is azt mondták nyugaton, hogy na most álljunk meg. Erre a Telex.hu hívta fel a figyelmet.

Gulyás Gergely februárban jelentette be, hogy az egyetemi vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban ülő miniszterek lemondanak ottani tisztségükről. A cél, hogy a kormány megegyezzen az Európai Bizottsággal az Erasmus+ és a Horizont Európa további finanszírozásáról. A miniszterek tényleg mentek, de szinte az összes „modellváltó” egyetem kuratóriumában maradt kormánypárti politikus. Ha nem sikerül megegyezni az EU-val, akár 4500 hallgató is kimaradhat a lehetőségből, hogy egy félév erejéig más uniós országban tanuljon – írja a Telex.hu

Februárban az Európai Bizottság nyomására a kormánytagok lemondtak egyetemi kuratóriumi tagságukról, vagy éppen kormányzati pozíciójuktól váltak meg azért, hogy az egyetemek megkaphassák az uniós forrásokat. Az, hogy kik ülnek a távozó miniszterek helyére, sokáig nem volt tisztázott, az új jelölteket nem közvetlenül a lemondás után jelentették be. Nyárra azonban szinte mindenhol lezárultak a „cserék”. Van egyetem, ahova NER-es üzletember érkezett, de ahová nem, ott is bőven maradt kormánypárti politikus.

A kormánytagoknak azért kellett lemondaniuk kuratóriumi tagságukról, mert az Európai Bizottság javaslata szerint a kormányzati szerepük összeférhetetlen az alapítványi pozíciójukkal.

A Tanács – európai bizottsági javaslatra – úgy látta, hogy az alapítványok nem elég átláthatóan működnek, összeférhetetlen módon ülnek bennük politikai döntéshozók. A portál sorra véve az egyetemeket azt írja, hogy a miniszterek helyett vezérigazgatók és NER-es üzletemberek kerültek az egyetemek kuratóriumaiba. 

A Miskolci Egyetemről így fogalmaz a portál:  A Miskolci Egyetem kuratóriumában akár maradhatott is volna Varga Judit, aki februárban még igazságügyi miniszterként távozni kényszerült a kuratóriumból, de néhány hónappal később a miniszteri pozíciójától is megvált. Varga helyére a Mol-csoportból érkezett az úgynevezett váltás: Világi Oszkárt, a cég vezérigazgató-helyettesét nevezték ki.

A kuratóriumnak Győrhöz hasonlóan itt is tagja a polgármester, a különbség mindössze annyi, hogy Veres Pál nem fideszes, hanem ellenzéki támogatású politikusként lett a város vezetője 2019-ben. Ezzel jelenleg Veres az egyetlen pártpolitikus az egész egyetemi alapítványi rendszerben, aki nem a kormánypártok oldaláról érkezett.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek