Böjte Csaba székelyföldi árváiért gyűjtöttek a Miskolci Egyetem hallgatói

Megosztás

A Miskolci Egyetem kollégiumai is csatlakoztak a karitatív akcióhoz. Néhány hete még szexuális erőszak kapcsán kerültek be a hírekbe a Böjte-házak, amelyekben az elmúlt években a bővülő ingatlanok és források ellenére is jóval kevesebb gyermeket láttak el.

Adományokat gyűjtöttek a székelyföldi árvák megsegítésére a Miskolci Egyetem hallgatói – adta hírül közleményben nemrég az intézmény. Mint írják, az adománygyűjtésben az ország valamennyi egyetemének kollégiuma részt vett, gyermekruhát, játékokat és tartós élelmiszert gyűjtöttek a hallgatók.

A kezdeményezést Böjte Csaba székelyföldi árváiért indították el: a Böjte-házak néhány héttel ezelőtt szexuális erőszak vádjával kerültek be a hírekbe.

Veres Viktor, a karitatív akcióhoz csatlakozó Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzat Kollégiumi Bizottságának elnöke hangsúlyozta: nemcsak a magyar hallgatók, hanem a Miskolci Egyetemen tanuló külföldi hallgatók körében is kimagasló volt az adományozási kedv.

A jótékonysági akcióhoz a Miskolci Egyetem hallgatói ráadásul más oldalról is kapcsolódtak. „Egy országos logisztikai csapatversenyen országos második helyezést értünk el, és a nyereményünkből szerettük volna támogatni az árvákat” – mondta el Pente Zsombor, a Miskolci Egyetem hallgatóiból álló ezüstérmes csapat vezetője. A csapat 100.000 forint értékben vásárolt készségfejlesztő játékokat és tartós élelmiszert a gyerekeknek. Az adományok személyesen viszi el Székelyföldre majd a nyár folyamán a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzata.

Böjte Csaba alapítványai kapcsán nemrég a Mérce hosszas tényfeltáró munkát végezve kiderítette, hogy az elmúlt években jól láthatóan kirajzolódott az a tendencia, hogy az erdélyi Szent Ferenc Alapítvány forrásainak folyamatos bővülésével párhuzamosan, a 2010-es évek közepétől erősen visszaesett a nevelt gyermekek száma, miközben a román igazságügyi minisztérium honlapja szerint évről évre nő a dévai alapítvány ingatlanvagyona.

A lap szerint konkrétan nagyjából megfeleződhetett az alapítványi intézményekben ellátott gyermekek száma az utóbbi tíz évben. Eközben az alapítvány ennek ellenére számos ingatlant vásárolt vagy vett bérbe hosszabb távra Erdélyben az elmúlt években, melyek egy részében ezek az otthonok kaptak helyet. A Mérce teljes oknyomozó riportja a témában itt olvasható.

Forrás és fotó: uni-miskolc.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek