Tulajdonos vagy üzembentartó? Ki, miért felelős?

Megosztás

Autóvásárláskor sok mindent be kell jelenteni. Egyik fontos kérdés, ami eldöntésre vár, hogy a forgalmi engedélybe mi kerüljön? Az autó tulajdonosa és üzembentartója ugyanaz a személy, vagy eltérő név lesz bejegyezve? Jelent egyáltalán bármi különbséget? Milyen jogokkal és kötelezettségekkel jár, ha üzembentartó/tulajdonos vagy? Ezeket a kérdéseket fogjuk tisztázni a következő bejegyzésben.

A tulajdonos és az üzembentartó megegyezik

Ez a lehető legkevésbé bonyolult verzió, hiszen ilyenkor minden jog és kötelezettség ugyanazt a személyt terheli. Ő fogja kötni a biztosítást, viselni a károkat, fizetni az esetleges bírságokat, intézi a műszaki vizsgát és az azzal kapcsolatos teendőket.

Neked szerepel a neved tulajdonosként vagy üzembentartóként forgalmi engedélyben? Gondoskodtál már az autó biztosításairól? Amennyiben még előtted áll ez a folyamat, a gépjármű biztosítást akár online is megkötheted, hogy nyugodtan ülhess minden alkalommal az autóba.

A tulajdonos jogai és kötelezettségei, ha más az üzembentartó

Amennyiben más-más személy van a tulajdonos és az üzembentartó résznél feltüntetve, akkor a tulajdonosnak elég kevés dolgot kell elintéznie. Fontos, hogy mindig legyen egy érvényes üzembentartói szerződés az autóra vonatkozóan, így a tulajdonos eldöntheti, hogy szeretne-e casco biztosítást kötni az autóra, de más felelősség nem nyomja a vállát.

Az üzembentartó kötelezettségei, ha nem ő a tulajdonos

Tulajdonképpen azonkívül, hogy nem az ő tulajdonában van a gépjármű, minden kötelezettség az üzembentartóra hárul. Neki kell elintéznie a jármű kötelező felelősségbiztosítását, elvinni az autót a rendszeres műszaki vizsgára, és amennyiben bármilyen szabálysértés történik az autóval (gyorshajtás, szabálytalan parkolás, stb.), akkor annak is ő viseli a következményeit.

Lehet váltani üzembentartót?

Természetesen bármikor változtatható. Mivel számtalan indok van, ami miatt indokolt lehet a jármű üzembentartójának megváltoztatása (például: tartós kölcsönadás, tartós bérlet, lízing szerződés, stb.), ezért a magyar Kormányablakokban egy viszonylag gyors lefolyású rutin eljárásnak minősül. Ehhez csupán az alábbiakra van szükség:

  • Üzembentartói szerződés
  • Kötelező biztosítás az autóra
  • Igazolás a vagyonszerzési illeték befizetéséről, valamint a személyi okmányok

Lehetsz tulajdonos vagy üzembentartó, ha nincs jogosítványod?

Ez egy kicsit ellentmondásos helyzet, de tulajdonképpen bármelyik lehetsz akár a jogosítvány megszerzése előtt is. Természetesen vezetni ettől függetlenül nem vezetheted a gépjárművet, de az összes üzembentartói feladatot neked kell ellátnod, amíg érvényben van az erre vonatkozó szerződésetek. Érdemes tehát jól átgondolni, hogy mennyire és milyen esetekben érheti ez meg neked.

Kapcsolódó cikkek