“A kormány egy olyan kínai vakcináról fogja győzködni az embereket, amelyről alig tudunk valamit, amit pedig igen, az sem túl jó”

Megosztás

A virológus szerint a kínai vakcinát mindenképpen kerülni kellene, mert olyan problémákat okozhat, amit a Pfizer és a Moderna már biztosan nem. A technológia, amivel készítették, régi és elavult, nem véletlen, hogy nem lehet róla túl sokat tudni. Nem kéne egy ilyen készítménnyel lerontani az oltatási kedvet.

Fordulóponthoz érkezett a kormány: eddig a vakcinaregisztrációt reklámozta, most viszont le kell küzdenie a kínai oltás iránti ellenszenvet is. Kínából ugyanis a miniszterelnök szavai alapján nagy tömegben érkezhet oltás, ami elég a 60 év feletti krónikus betegek számára. A kormányzat eddig jellemzően a regisztrációról győzködte az embereket. Egy kommunikációs szakember szerint az oltáskampány akkor lehet hatékony, ha az “igény” felépítésével indulna el és visszamenve az alapokhoz arról szólna, milyen veszélyes következményekkel járhat a koronavírus – írja a Hvg.hu.

“A zsák krumpli választási csalás, amit amúgy tiltanak a törvényeink és senki másnak nem jó, csak a Fidesznek, a mi javaslatunk viszont ezzel szemben azt a célt szolgálja, hogy segítsünk sok millió nehéz helyzetbe jutott magyaron, ösztönözzük a lakosságot, hogy minél többen oltassák be magukat, és minél hamarabb visszatérhessünk a normális élethez” – érvelt a legkézenfekvőbb viszonyítási pontot behozva Fekete-Győr András, a Momentum elnöke amellett, hogy szerinte miért nem pusztán a szavazatvásárlásról szól az a javaslatuk, hogy kapjon 100 ezer forintot mindenki, aki beoltatja magát a koronavírus elleni vakcinával.

Gulyás Gergely miniszter szerint ez egy félbolond ötlet, de nem rajongott érte Csilek András infektológus sem, aki az ATV-ben arról beszélt, színtiszta demagógia és etikátlan 100 ezer forintot ajánlani egy oltásért, ezen az alapon azért is lehetne fizetni, hogy valaki leszokjon a dohányzásról vagy letegye az alkoholt.

Kifejlesztették ezt az oltást nagyon rövid időn belül, ami hatalmas előny, ezt beszerzik és ingyenesen be is adják azért, hogy ne legyünk betegek, és még fizessenek is érte?

– tette fel a kérdést Csilek, aki szerint a vakcina értéke pénzben nem is kifejezhető.

Jön a kínai vakcina

A KSH legfrissebb adatai szerint múlt héten már a magyarok 27 százaléka mondott igent a vakcinára (szemben a december eleji 15 százalékkal), 32 százalék pedig talán beoltatná magát (ami szintén haladás a korábbi 27 százalékhoz képest). A két csoport együtt kiadja a szűk többséget, ami jobb, mint volt, de például Németországban a lakosság kétharmada kész beoltatni magát, minden harmadik ember pedig a lehető leggyorsabban.

Az igazi próba most jön: pénteken reális lehetőségként beszélt Orbán Viktor miniszterelnök arról, hogy napokon belül megérkezhet 1,7 millió kínai vakcina az országba – ha a magyar gyógyszerészeti intézet jóváhagyja –, amivel elkezdhetik a 60 év feletti krónikus betegek oltását. Ha ugyanis ez nincs, és csak a közös uniós beszerzések ütemében lehetne haladni az oltással, nyár vége előtt biztosan nem lehetne lazítani a korlátozásokon – tette hozzá.

A korábbi kutatásokban a kínai vakcinának igen nagy volt az elutasítottsága: az Euronews megbízásából novemberben – bármely vakcina engedélyezése előtt – készült felmérés szerint a legtöbben egy Magyarországon gyártott védőoltást választottak volna (ilyet legkorábban egy év múlva lehet), valamivel kevesebben kértek volna amerikai fejlesztésű vakcinát, az orosszal a magyarok 7, a kínaival négy százalék oltatta volna be magát.

Péntekre a napi.hu is rendelt egy felmérést, ott már kedvezőbb számok jöttek ki: a magyarok 22 százaléka azt mondta, bármely engedélyezett vakcinával beoltatná magát, bár kifejezetten a kínait egy százalék sem választaná. Ha választani kell, toronymagasan vezet a Pfizer, amiből hetente durván 80 ezer adag érkezik az országba. Orbán a pénteki interjúban is azt ígérte, lehet majd választani, ám ennek részleteit nem fejtette ki. Kérdés, mi lesz azokkal, akik nem akarják magukat kínai vakcinával oltatni, őket vajon hogyan veszi rá a kormány, hogy meggondolják magukat.

Ahogy az is kérdés, milyen csatorna lehet hatásos. A KSH kimutatta azt is, a 64 év felettiek és a felsőfokú végzettségűek oltatnák be magukat leginkább, a munkanélküliek, a fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek elutasítóbbak.

Az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek több mint a fele egyáltalán nem, további egynegyede alig veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét. Az oltással kapcsolatos kormányzati kommunikáció és a sajtóban megjelenő információk a válaszadók több mint kétharmadát befolyásolják, a közösségi médiában megjelenő információk pedig kevesebb mint 60%-ukat.

Mindezt úgy, hogy a kormányzati kommunikáció be sem indult igazán: most főként a vackinainfóra regisztrációra buzdít a kormányzati kommunikáció, bár azt hetek alatt nem sikerült világosan és koherensen elmagyarázni, hogy a regisztrációnak pontosan mi a célja és értelme, egymásnak ellentmondó nyilatkozatok keringenek arról, csak az kap-e oltást, aki feliratkozott.

A virológus véleménye pedig meglehetősen negatív erről a kínai termékről.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy nagyon kevés megbízható információ áll rendelkezésre a kínai oltóanyagokkal kapcsolatban

– mondta Duda Ernő virológus, a Szegedi Tudományegyetem professzora az ATV Híradójának.

A Sinopharm vakcina (amellyel az elölt kórokozót juttatják a szervezetbe) “egy első generációs védőoltás, ami azt jelenti, hogy olyan, mint egy fekete-fehér televízió. Nyilván a lapos, színes tévék korában nem feltétlenül kell fekete fehér televíziót használni.”

Duda szerint  ezt a technológiát már régóta használják az orvostudományban, ám okozhat olyan problémákat, amelyeket az mRNS alapú oltóanyag (mint a Pfizer vagy a Moderna) nem.

“Ennek a vírusnak az esetében tudjuk azt, hogy a természetes fertőzés olyan folyamatokat indít el, pl. vérrögök keletkezése, amelyet a vírus egyes fehérjéi váltanak ki. Tehát nem biztos hogy szerencsés, hogy az egész vírust és nem annak csak egy alkatrészét juttatjuk be a szervezetbe.

Azt azonban hangsúlyozta, ez egy lehetőség, és nem azt jelenti, hogy biztos kárt okoz. A szakértő hozzátette, a kínaiak elsősorban a harmadik világ országait, Afrikát és Dél-Amerikát szeretnék olcsón és nagy mennyiségben vakcinákkal ellátni.

Duda Ernő beszélt arról is, a kínai vakcinák klinikai teszteléséről nem jelentek meg részletek a nemzetközi folyóiratokban.

Az OGYÉI szakemberei Pekingben vizsgálják a Sinopharm vakcináját, Lukács Ferenc főosztályvezető szerint mindent megnéztek, amit akartak. Kínában a 18-59 éves korosztályt oltják a vakcinával, a Reuters a kínai állami médiára hivatkozva pár napja arról írt, az idősebbekre és fiatalabbakra vonatkoz klinikai teszteknél nincs elég adat. A magyar kormány a héten jelentette be, lényegében megállapodott a gyártóval, Orbán Viktor miniszterelnök pedig sürgette a magyar hatóságot, hogy mielőbb engedélyezze az oltást. Orbán a pénteki rádióinterjúban arról beszélt, a 60 évnél idősebb krónikus betegek oltása következik itthon, számukra elég is lehet a kínai vakcina.

Menczer Tamás külügyi államtitkár mindenesetre azt mondta, mostanra az összes európai ország Kínában állhat sorban vakcináért.

Kapcsolódó cikkek