Borsod legszebb helyei – A Rudabányai-tó

Megosztás

A Felsőtelekes-Rudabánya-Szuhogy települések által közrefogott háromszög közepén elterülő kristálytiszta Rudabányai bányató az Északi-középhegység egyik legimpozánsabb kirándulóhelye.

A borsodi tengerszemnek is nevezett gyönyörű, türkizkék felületű, vörös sziklákkal övezett Rudabányai tó hossza 320 méter, szélessége átlagosan 80, legszélesebb pontján 120 méter. Emellett közel 60 méteres mélységével Magyarország legmélyebb állóvize.

A türkiz víztükör a vörös sziklákkal

A tó emberi tevékenység következtében alakult ki, lévén többszáz éves bányavidéken fekszik. Rudabánya térségében már a középkorban is jelentős volt a vasérc- és színesfémbányászat. Az ország egyetlen külszíni vasércbányája működött itt 1985-ig, ekkor azonban leállt a kitermelés. Azóta a tárnák megteltek karsztvízzel, így tetemes vízmennyiség halmozódott fel, és a hatalmas iparterület az ország egyik leglátogatottabb turistalátványossága lett. Le kell szögeznünk azonban, hogy ez a mélyvízű bányató egész évben hideg, tehát fürdésre alkalmatlan, illetve az élővilága is igen szegényes, szóval, aki oda készül, nyugodtan hagyja otthon a horgászfelszerelését, mert a bot nyelén kívül nem nagyon tud mást fogni ott.

Madártávlat

A térség a bányászati nevezetességei mellett híres régészeti lelőhely is, ugyanis 1965-ben egy 10 millió évvel ezelőtt élt főemlős alsóállkapocs töredéke bukkant fel négy zápfoggal. A tudósok megállapították, hogy egy addig besorolatlan új faj maradványa került elő az üledékes kőzetrétegekből, melyet Rudapithecus hungaricus-nak neveztek el.

A Rudapithecus Látványtár épülete

A bányató környékén tanösvény vezet végig, mely az ásványgyűjtésre, a különleges panorámára, a víz közelségére, illetve a bányaterület kőzeteinek bemutatására épít. Az útvonal részeként kilátópontok, információs táblák, padok, valamint mobilstég kerültek elhelyezésre. A tó partjától néhány méterre található a Rudapuithecus Látogatóközpont, vagy közismertebb nevén Majompark, mely tartalmas programokkal várja a régészet és az őskori ökoszisztéma iránt érdeklődőket.

Forrás: aktivmagyarorszag.hu, csodahelyek.hu,

Kiemelt kép: ittjartam.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek