Tűzoltóknak kellett menteniük egy idős nénit az Avason

Megosztás

Gyakran előfordul, hogy egy idős, beteg személyt valamiféle baleset ér a lakásában, bejutni pedig nem lehet hozzá – hasonló eset történt nemrég a Kuruc utcában is.

A Borsod24 értesülései szerint az idős néni rosszul lett vagy elesett a lakásában. Nagyjából 10 órán keresztül nem ivott, nem evett, a folyosón feküdt, míg el nem tudott kúszni az ajtóig, hogy dörömböléssel segítséget kérjen. Kiszáradás miatt alig tudott beszélni, a telefont, kilincset nem érte el. Az ablakok és a bejárati ajtó is zárva volt, utóbbiban a kulcs is benn volt, ezért nem lehetett bejutni a lakásba.

Emiatt kellett a tűzoltókat riasztani, akik létrás kocsi segítségével jutottak be a lakásba. Elmondásuk szerint gyakran riasztják őket idős, beteg emberekhez, akiket a házukban ér baleset. Ha pedig a kulcs a zárban van, gyakran az ilyen drasztikus módszerekhez kell folyamodniuk.

Az ezen a linken megtekinthető videóban egy hasonló esetet mutatnak be a tűzoltók, ahogy bejutnak egy emeleti lakásba.

Joggal merül fel a kérdés, hogy miképp lehetne megelőzni az ilyen bajt. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy figyelni kell azokra a személyekre, akikről tudjuk, hogy idős és egyedül el. Ha megváltoznak a szokásai, például nem jár le a postáért vagy nem éri el az ételfutár, esetleg akár éjszaka is hangosan szól a tv, elkezdhetünk gyanakodni. Érdemes lehet jelezni nekik, hogy a személyi riasztókat, telefonokat mindig tartsák kézközelben – főleg azokban az esetekben, akik nem kérnek szociális ellátást maguknak.

Kapcsolódó cikkek