Szakértő: Nem véletlen a Fidesz taktikázása a 25 éven aluliak adómentességéről éppen a választási évre időzítve – a fiatalok nem fideszesek

Megosztás

Az elmúlt tizenegy év kormányzása, a rengeteg botrány a fiatalokat teljesen elfordította a kormányzó koalíciótól, a felmérések szerint a harminc alattiak közül kétszer annyian szavaznának most az ellenzékre, mint a Fidesz-KDNP-re. Ezért Orbán “véletlenül” éppen a választási évre, 2022-re időzít egy ilyen adómentességi programot.

A Medián végezte a vizsgálatot. Tavaly év végi felmérésük szerint a 30 éven aluliak kevesebb mint negyede választaná a kormánypártot.

A 25 év alatti fiatalok teljes jövedelemadó-mentességet kapnak legkésőbb 2022. január 1-től – jelentette be Orbán Viktor pénteken. A miniszterelnök azt mondta, azért tartják ezt fontosnak, hogy a fiataloknak is segítsenek, ne csak a nyugdíjasoknak.

Az intézkedés mögött az is állhat, hogy a Fidesz így próbálja megnyerni magának a fiatalabb szavazókat. A Medián közvélemény-kutató Facebook-oldalán a bejelentés után arra figyelmeztetett, hogy tavaly novemberében végzett felmérésük szerint a 30 évesnél fiatalabbak mindössze 22 százaléka adná le a voksát a kormánypártra, az ellenzékre pedig 41 százalék voksolna.

A 30 évesnél idősebbek körében dupla annyian, 44 százalék támogatná a kormánypártot és csak 33 százalék az ellenzéket. A felmérés mellé azt írták, hogy a 30 év alattiak körében a Kétfarkú Kutya Párt beérte, a Jobbik és a Momentum pedig meg is előzte a Fideszt.

A Medián azt írta, valószínűleg hasonló eredményre jutottak a belső kormányzati felmérések is, ami jól érzékelhető erőfeszítésre sarkallta a kormánypártot, hogy fiatal arcokkal, „fiatalos” médiával és kampányokkal szólítsa meg a tizen-huszonéveseket. Hozzátették: eddig nem sok sikerrel.

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek