Annyira rossz a vírushelyzet Németországban, hogy jöhet a minden eddiginél durvább “megalezárás” – az ok pedig az új vírusvariáns

Megosztás

Folyamatosan romlik a járványhelyzet és a hivatalos adatok is aggasztóak az egyik legfontosabb európai országban, így olyan típusú lezárások jöhetnek, amikhez képest a tavalyi év sehol sem volt. Nem valami biztatóak a hírek, csak idő kérdése, mikor terjed el igazán az új vírusmutáció az EU-ban.

Új rekordot döntött csütörtökön a koronavírusban elhunytak száma Németországban, ami miatt a német szövetségi kormány újabb szigorítások bevezetésére készül – írja a Bild című német lap. 

Angela Merkel német kancellár már egy „megalezáráson” gondolkodik, aminek értelmében – ahogy azt az elnevezés is sejteti – az eddigi korlátozásokon tovább szigorítanának. Ezt a koronavírusnak az először Nagy-Britanniában észlelt, gyorsan terjedő új variánsa indokolja – írja az Index.hu.

A Bild szerint Merkel egyebek mellett felfüggesztené a helyi és távolsági tömegközlekedést, bár erről még nem született döntés, és a tartományi vezetők ellenzik a további szigorításokat. 

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) magas rangú tisztségviselőivel folytatott megbeszélésen a kancellár nagyon gyors lépések meghozatalát sürgette az új vírustörzs megfékezése érdekében, miközben kérvényezte a regionális vezetőkkel eredetileg január 25-re tervezett találkozójának előrehozatalát – írja a Reuters. 

Németországban 25 ezer 164 új fertőzést azonosítottak csütörtökön és 1244 halálesetet regisztráltak, amivel 43 ezer 881-re emelkedett a halálos áldozatok száma a járvány kitörése óta. 

A német szövetségi szintű egészségügyi szervezet, a Robert Koch Intézet szerint az emberek nem veszik elég komolyan a járványt, ez is hozzájárul a megbetegedések növekvő számához. Az intézet vezetője, Lothar Wieler közölte: a járványügyi intézkedéseket korántsem alkalmazzák olyan hatásosan, mint a járvány első, tavaszi hullámának idején, ezért is több embernek kéne otthonról dolgozni, a hatályos korlátozásokat pedig tovább szigorítani. 

Wieler elmondta azt is, hogy Németország tizenhat tartományából tízben a kórházak kapacitásuk végénél járnak, a sürgősségi osztályok ágyainak 85 százalékát koronavírusos betegek foglalják el. Bár megindult az országos oltás, egyelőre még csak a lakosság 1 százaléka, 842 ezer ember kapta meg a vakcinát. Az intézet vezetője mindazonáltal bizakodóan nyilatkozott:

Az év végére irányításunk alá vonjuk ezt a járványt. 

Hozzászólások

Related posts