Ünnep Tokajban: tíz évet vártak az első amforában érlelt eszenciára

Megosztás

A Tokaji borvidék legértékesebb mustja került abba a kőagyag amforába, amit idén nyáron először bontottak meg tíz év után.

Áts Károly, a Grand Tokaj főborásza 2013-ban érkezett a pincészethez, akkoriban kezdett el kísérletezni az amforás érleléssel. Az amfora (Amphora) ókori görög, eredetileg magas, bő szájú, a nyakánál szűkebb, öblös, fülekkel ellátott cserépedény elnevezése, főleg bor, olaj, búza vagy hal tárolására használták.

A 2013-as évjárat kimagasló minőségű aszúszemeket adott, minden megvolt hozzá, hogy a botritisz kibontakozzon és koncentrálja a szőlőszemekben az aromákat, savat és cukortartalmat, olvasható a beszámoló a grandtokaj.com oldalon.

A tíz év alatt a júliusi pillanat volt a harmadik kóstolás, ezúttal Rábai László vezérigazgatóval.

Az amforás érlelés a hordó és a tartály között van, több levegő jut be az agyagon keresztül, mint a tartályba, de messze nem annyi, mint egy hordónál. Ahogy a tölgyhordóknál, itt is számít az alapanyag minősége és neutrális karaktere, hogy kiemeljen bizonyos ízeket, aromákat. A Légli amforák tömör kőagyagmasszából, kézzel, döngöléssel készülnek, magas hőfokon kiégetve. 

“A hatás nagyon érdekes, nagyon zamatos, emel a boron” – mondja róla Áts Károly. “Az amforában mindig üdébb, mindig gyümölcsösebb lesz a végeredmény, mint egy hordóban. Mintha nem is ugyanaz a 2013-as évjárat lenne, mint a hordóban érlelt párja. Kétféle személyisége alakult ki ugyanannak a bornak és mindkettő csodálatos a maga nemében.”

A teljes írás a Grand Tokaj honlapján olvasható el.

(kiemelt kép: grandtokaj.com)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz!

Kapcsolódó cikkek