Külföldön is hódítanak a magyar borok, de már nem a Tokaji az egyedüli favorit

tokaji borok

Megosztás

A királyok bora, a borok királya. A mondás szerint ezt mondta a tokaji aszúról XV. Lajos francia király. A külföldön legismertebb magyar borból azonban viszonylag kevés készül, de a többi tokaji bor is ismertnek számít a külföldi üzletekben. Azonban további versenytársai is vannak Magyarországról.

A Pénzcentrum közölt cikket a hazai bortermelésről, mely a Lidl Magyarország statisztikáit használta fel. A kereskedelmi lánc az elmúlt tíz évben több mint 200 millió palack magyar bort értékesített, ennek fele külföldön talált gazdára. Az éves eladási mennyiség 2014 óta ötszörösére nőtt – közölte a diszkontlánc szerdán tartott sajtótájékoztatóján, ahol az is kiderült, hogy a Lidl 2014-ben indított beszállítói programja révén

a magyar borászatok és pincészetek több mint 90 milliárd forint bevételhez jutottak.

Tavaly a Lidl 29 millió palack magyar bort adott el itthon és külföldön, szemben a tíz évvel ezelőtti 6 millióval. A program kezdetén a magyar borok hat európai országba jutottak el, tavaly már 17 országban voltak kaphatók.

A Lidl Wine Expo program segíti a hazai családi pincészetek exportlehetőségeit, és illeszkedik a magyar kormány nemzetstratégiai céljaihoz.

Az elmúlt évtizedben a legnépszerűbb külföldön értékesített magyar borok között volt a Szürkebarát, a Királyleányka, az Egri Bikavér, a Tokaji Furmint és az Irsai Olivér.

2023-ban Magyarország nettó 126 614 tonna bort exportált, főként Szlovákiába, Németországba és Csehországba. A magyar borok hazai népszerűsége mellett német, olasz és francia borok is keresettek.

A magyar bortermelés globálisan is jelentős. Borexport termékeinkből nettó tömeg alapján a legtöbb magyar bort a szlovákok, csehek és németek vásárolják. Az olaszok és horvátok nagy mennyiségben, de kisebb értékben, míg a spanyolok kisebb mennyiségben, de nagyobb értékben importálnak magyar bort.

A 2023-as adatok szerint egyébként Olaszország a világ legnagyobb bortermelője, a globális termelés 19,3 százalékával. Franciaország és Spanyolország követi, a világ bortermelésének több mint felét adva. Magyarország a TOP20-ban van, a világ bortermelésének 1,12 százalékát adja.

Hétvégén tartják egyébként a Tokaji Bornapokat, 2024. május 31-e és június 2-a között. Középpontban a kiváló tokaji borok, a helyi pincészetek és a zene lesz, koncertezik Zséda és a kubai Habana Social Club zenekar is. Idén egyébként egy tokaji borásznőt, Bárdos Saroltát választotta a szakma A Borászok Borászának.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek