Dr. Barkai László: A miskolci választók többsége ellenzéki, a mi feladatunk, hogy érvényesítsük az akaratukat

Barkai László

Megosztás

Dr. Barkai Lászlóval, az Összefogás Miskolcért polgármesterjelöltjével készítettünk interjút, melyben olyan fontos kérdéseket érintettünk, mint az egészségügy helyzete, a miskolci utak felújítása, valamint az őt ért támadások. Kérdeztük arról is, hogy milyennek látja esélyeit kevesebb mint két héttel a kampány vége előtt.

Polgármesterjelölt úr, a kampány végéhez közeledünk és információink szerint ön a legesélyesebb ellenzéki jelölt, de együttműködés nélkül, könnyen lehet, hogy kormánypárti ellenfele tud győzedelmeskedni. Mit gondol a kialakult helyzetről?

– Kétségkívül szoros verseny várható a Fidesz jelöltje és köztem, többek között ezért is gondolom azt, hogy kiemelten fontos lenne az ellenzéki pártok és civil szervezetek együttműködése. Véleményem szerint a miskolci választók túlnyomó többsége ellenzéki és azt szeretnék, ha továbbra is az ellenzék vezetné a várost. A politikusoknak és a politikai pártoknak pedig az a feladata, hogy létrehozzanak egy olyan ajánlatot, egy olyan együttműködést, ami ezt a választói akaratot teljesíteni tudja.

Engem már régen megkerestek, hogy induljak el polgármesterjelöltnek, először nemet mondtam, mert Veres Pállal szemben nem akartam elindulni, nem akartam megosztani az ellenzéket, hiszen azzal a Fideszt segítettük volna, szembe mentem volna a miskolci választók akaratával. Amikor értesültem Veres Pál sajnálatos visszalépéséről, akkor mondtam igent a felkérésre. Azóta azon dolgozom, hogy megteremtsük az egységet, az összefogást, mert kompromisszum nem a gyengeség, épp ellenkezőleg, az erő jele. Azt jelenti, hogy képesek vagyunk meglátni a másikban az értéket, azt, hogy egymásnak nem versenytársai, hanem kiegészítői vagyunk. Éppen ezért én továbbra is kompromisszumkészen szövetséget, összefogást ajánlok mindenkinek, aki Miskolcért, a miskolciakért akar dolgozni. Bízom benne, hogy mindenki felismeri, hogy mekkora felelősséggel tartozunk a miskolci választóknak és legkésőbb az utolsó napokban még létrejön a teljes az együttműködés.

Ellenfelei gyakran támadják azzal, hogy nem Miskolcon él és azt is sokan kritizálják, hogy ennyi elfoglaltság mellett hogyan tudná megfelelően vezetni a várost. Mi igaz ezekből a kritikákból?

Az elsőből egész egyszerűen semmi és szomorúnak tartom, hogy ahelyett, hogy Miskolc ügyeivel, lehetőségeivel és jövőjével foglalkoznának, azzal vannak elfoglalva, hogy személyemet igaztalanul lejárassák. Mi az elmúlt hetekben igyekeztünk a fontos dolgokkal foglalkozni. Kikértük a miskolciak véleményét a város legnagyobb problémái, megoldandó feladatai kapcsán. Elkészítettünk egy átfogó programot amelyben komoly előremutató célokat tűztünk ki. Szerintem ez a fontos, nem a másik jelölt lejáratása. 

A másik kritika kapcsán pedig fontosnak tartom elmondani, hogy a választás ugyan júniusban van, de októberig biztosan Veres Pál lesz Miskolc polgármestere. Amennyiben bizalmat szavaznak nekem a választók júniustól októberig bőven lesz időm átszervezni az életem, hogy októbertől a polgármesteri feladatokra koncentrálhassak.

A közösségi felületeken a napokban éles vita bontakozott ki Miskolc  egészségügyéről. Ön mit gondol a miskolci egészségügy helyzetéről?

– Azt kell mondjam, hogy a miskolci egészségügy helyzete drámai. Az az egész országra jellemző, hogy hosszú várólisták vannak, esetenként egy térdprotézis műtétre éveket kell várni, ami már az embertelenség kategóriáját súrolja. A kórházak folyamatos adóssággal küzdenek, sokszor az alapvető higiéniai normák sem adottak. Ezeket a problémákat azt gondolom mindneki ismeri és tapasztalja. 

A konkrét miskolci problémákra rátérve először le kell szögeznünk, hogy Miskolcon kiemelkedő szakemberek dolgoztak és dolgoznak mai is. Országos viszonylatban is jó egészségügyi ellátással rendelkeztünk, de az elmúlt években ezt a jól működő rendszert leépítették. 2017-ben szakmaitlan összevonásokkal és átalakításokkal szétverték a helyi kórházakat. A Semmelweis Kórházat a beolvasztották Megyei Kórházba, a Vasgyári Kórházat teljesen megszüntették, a GYEK önállósága szintén megszűnt. Szülész édesapám emléke miatt is felháborító volt a méltán híres Semmelweis szülészet bezárása. Mára 7 milliárdnál is nagyobb adóssága van a kórháznak.

Polgármesterként azonban lehetőségem lesz arra, hogy ezeken az áldatlan állapotokon javítsak. Folytatni fogjuk a Veres Pál polgármester által elkezdett rendelő-felújítási programot, kedvezményes lakhatást biztosítunk az orvosoknak, ápolóknak, hogy csökkentsük a szakemberhiányt és egyetlen betöltetlen háziorvosi praxis se legyen Miskolcon. Ezen kívül ingyenes, mindenki számára hozzáférhető szűrőprogramokat indítunk, mert a betegségek kialakulásának megelőzése a legfontosabb.
A miskolci lakosok kórházi ellátással kapcsolatos panaszaival a kórházvezetést és a fenntartó minisztériumot folyamatosan szembesíteni fogom, követelni fogom a város lakói számára tűrhetetlen állapotok azonnali elhárítását, megoldását. Orvosként szakmai érvekkel tudom majd alátámasztani a miskolciak igényeit.

Térjünk át a városüzemeltetés kérdésére. Mi a véleménye a lakosságvezérelt városüzemeltetésről?

– Nem is értem ezt a kifejezést, valószínűleg azért, mert értelmetlen. Egy jól hangzó ígéret, de a valóságban kivitelezhetetlen és hatalmas káoszt okoz. Engedje meg, hogy szemléltessem néhány példával.
A lakosságvezérelt azt jelenti, hogy akkor indul a villamos, amikor én akarom, akkor jön a kukásautó a házamhoz, amikor én betelefonálok? Akkor vágják le a füvet, tisztítják ki az árkokat és a Szinva patak medrét, amikor én telefonálok?

Ez a hozzáállás csak káoszt okozna és beláthatatlan költségeket hozna.

Helyette lakosságközpontú, tervszerű, a polgárok javaslatait figyelembe vevő, de a többség érdekeit képviselő városüzemeltetésben gondolkodom. Olyan minőségi szolgáltatásokat kell nyújtanunk, amik a miskolciak elégedettségét szolgálják.

Az egyik jelölt azt ígéri a miskolciaknak, hogy az összes utat felújítja, erről mit gondol, mi az Ön javaslata?

Tudjuk, hogy a miskolci utak felújításra szorulnak. Az egyik jelölt (Tóth-Szántai József – a szerk.) erre azt mondja, hogy Miskolc város legnagyobb útfelújítási programját valósítja meg, mely az összes út felújítását képezi, ez számításaim szerint legkevesebb 180 milliárd forintba kerül. Hasonló összegből épült meg egyébként az M30-as autópálya is, ami kevéssel az átadását követően járhatatlan lett, most is le van zárva.

Számoljunk egy kicsit: Miskolc éves költségvetése 60 milliárd forint körüli összeg. 
Ha hihetünk ennek akkor az éves költségvetés háromszorosát kell elkölteni az érintett jelölt populista, megvalósíthatatlan programjára. Mi jut a többi feladatra, a tömegközlekedésre, a családokra, a nyugdíjasokra és a bérlakásokra?

Én a tervszerűség, az anyagi lehetőségek keretei közt elvégzett optimális útfelújítási programban gondolkodom és valamennyi beruházás, felújítás tervezését a szakemberekre bízom. Természetesen figyelembe fogjuk venni az önkormányzati képviselők és a lakosság jelzéseit. 

Bod Péter Ákos, Miskolc díszpolgára is Barkai Lászlót tartja a legesélyesebb ellenzéki jelöltnek Miskolcon

Végezetül megkérdezem, hogy mi a viszonya a civil világgal, az egyesületekkel, egyházakkal?

– Miskolc civil szempontból is színes város. Számtalan egyesület, alapítvány segíti, egészíti ki a város munkáját és támogat társadalmi folyamatokat, csoportokat. Nagyon komoly a hozzáadott anyagi és szellemi érték, amit a civil világ képvisel és ad Miskolcnak. Megválasztásom esetén ezért maximálisan támaszkodni fogok rájuk, számítok véleményükre és segítem a munkájukat.

A történelmi és elismert egyházak tevékenysége kiemelt fontosságú. Orvosként is vallom, hogy test és lélek együtt gyógyul. Tehát a város lakosainak nemcsak a fizikai szükségleteit kell kielégíteni, hanem szellemi és lelki táplálékkal is el kell látni őket.

Kapcsolódó cikkek