Schadl György a megyei önkormányzat korábbi jegyzőjének is próbált segíteni egyetemi vizsgáján

Lupkovics Beáta

Megosztás

Borsodi szála is van a Schadl–Völner ügynek, ezúttal Lupkovics Beátának, a Borsod Megyei Önkormányzat egykori jegyzőjének – Schadl György későbbi utódának a végrehajtói kar élén – a neve került elő a lehallgatott telefonbeszélgetések kapcsán.

Arról már korábban is írt a sajtó, hogyan próbált egyetemi vizsgákat elintézni Schadl György telefonon felsőoktatási kapcsolatai révén. Leginkább Rogán Antal kabinetfőnökéről, Nagy Ádámról írták meg, hogy Schadl a pécsi egyetemen közbenjárt a vizsgájának sikeressége ügyében – noha később az egyetem vezetése mindent rendben talált a vizsgálatban. Pedig az ügyészek azt is megírták, hogy Nagy meg sem jelent a vizsgán, és úgy sikerült neki abszolválnia azt. Abban a szemeszterben nem ez volt az egyetlen ilyen esete, további három ilyen alkalomról lehet olvasni a nyomozati iratokban.

Hasonló segítséget kaphatott Lupkovics Beáta, a Borsod Megyei Önkormányzat akkori jegyzője, akinek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen aktuális vizsgáját próbálta megkönnyíteni a végrehajtói kar korábbi vezetője. Az ügyészségi iratokban szerepel az a lehallgatási információ, hogy 2021. júniusában Schadl telefonon beszélgetett az NKE egyik oktatójával és megemlítette neki, hogy

egy „kedves ismerőse” – Lupkovics Beáta – nagyon fél a másnapi vizsgájától. Azt is megemlítette a telefonban, hogy igyekezett megnyugtatni Lupkovicsot azzal, hogy az oktató neki személyes jó barátja, és nincs miért aggódnia. A tanár a vonal végén értette a célzást, és visszajelzett, hogy jó bizottság lesz a vizsgán és kiemelt figyelmet kap majd a beprotezsált vizsgázó, akinek nincs miért aggódnia.

Az ügyről a Telex írt részletesen, akiknek Schadl György nem nyilatkozott, Lupkovics sem reagált a megkeresésükre, az iratokban szereplő NKE-s oktató pedig tagadta, hogy segített volna: sem a vizsgáinál, sem a szakdolgozatának védésekor. Az NKE sajtóosztálya szerint „a rendelkezésre álló információk alapján az egyetemen etikai vizsgálat nem indult”, és nem is történt semmilyen megkeresés az ügyben a hatóságok részéről.

Mellékszál az ügyben, hogy Lupkovics a volt igazságügyi miniszter, Varga Judit évfolyamtársa is volt az egyetemen.

A hétfői parlamenti ülésen Toroczkai László, a Mi Hazánk politikusa ezt fel is emlegette, mivel pártjuk nyomon követi a végrehajtásokat és furcsának találta a végrehajtói kar korábbi elnökének a kapcsolatait. Maga Orbán Viktor válaszolt, aki szerint azzal nem tud mit kezdeni, hogy valaki azért ne tölthessen be egy állást, egy miniszter egyetemi évfolyamtársa volt.

Lupkovits egyébként úgy került Schadl helyére a végrehajtói kar élén, hogy nem túl hosszú végrehajtó tapasztalattal bírt. 2022 májusában nevezték ki önálló bírósági végrehajtónak Miskolcon, rá egy évre pedig már magát a végrehajtói kart vezette, azt a Schadl Györgyöt váltva, aki akkor már majdnem másfél éve letartóztatásban volt, sokáig mégsem mondott le.

Lupkovics Beáta jogi karrierje egyébként Szikszón kezdődött, ahol először gyámügyi ügyintézőként, később kormányhivatali osztályvezetőként dolgozott, innen került a megyei közgyűlés jegyzői pozíciójába, mielőtt megnyitotta miskolci végrehajtói irodáját.

Érdekesség, hogy a Telex által nyilvánosságra hozott lehallgatási iratok a telefonbeszélgetésről nem szerepelnek a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagában, onnan ugyanis kivették azokat.

Korábban mi is megírtuk, hogy a Schadl György ügyeivel kapcsolatban felmerült egy másik miskolci szál is, amikor Magyar Péter nyilvánosságra hozta a hangfelvételt, abban Martonovics Bernadett neve hangzott el, mint aki tudott arról, hogy az ügyészségi iratokhoz hozzányúltak. Martonovics a Miskolci Egyetemen a végrehajtási jogi szakjogász szakirányú továbbképzésben oktat bírósági végrehajtást.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Címlapi fotó forrása: Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzatának honlapja

Kapcsolódó cikkek