Keresztes rákérdezett, miért lehet Schadl a letartóztatása közben is a végrehajtói kar elnöke

Megosztás

Keresztes László Lóránt nem értette, miért lehet jelenleg is a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke a súlyos korrupciós vádak miatt letartóztatott Schadl György. Az LMP politikusa ezért írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Varga Juditnak. Kiemelte az igazságügyi miniszternek, hogy a sajtóinformációk szerint már 16 gyanúsítottja van a Schadl György és Völner Pál nevéhez köthető korrupciós ügynek. Közöttük

Schadl is letartóztatásban van, azonban továbbra is rekordmértékű profitot termel feleségével közös végrehajtói irodája.

Az LMP-s politikus ennél is felháborítóbbnak tartja, hogy továbbra is Schadl György a Kar elnöke, ezért kért magyarázatot a minisztertől.

Keresztesnek végül Répássy Róbert államtitkár válaszolt, aki szerint a hatályos jog értelmében a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnökének tisztsége nem szűnik meg automatikusan a végrehajtói szolgálatból történt felfüggesztés eredményeként.

A bírósági végrehajtásról szóló törvény rendelkezései alapján az MBVK hivatali szervének vezetője a szolgálatból azonnal felfüggeszti a végrehajtót, ha olyan közvádra üldözendő szándékos bűncselekmény miatt áll büntetőeljárás hatálya alatt, amely 5
évnél súlyosabb szabadságvesztés büntetéssel fenyegetett.

Kiemelt képen: Schadl György

Kapcsolódó cikkek