Áthidalhatatlan viták és természetrombolás Sátoraljaújhely világbajnok hídja alatt

Összenő, ami összetartozik?

Megosztás

Lassan elkészül Sátoraljaújhely legújabb látványossága, a hétszáz méter hosszú, gyalogos üveghídja. A kormány és a fideszes városvezetés által keresztülvitt beruházás során viszont a kérészéletű világrekordért, valamint a turizmusból várható profit növelésért átgázoltak az alatta lakók magánszféráján és a védett erdőn egyaránt.

Egyelőre még a világ leghosszabb gyalogos kötélhídja lesz a Nemzeti Összetartozás hídja hétszáz méteres hosszával. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásra a sátoraljaújhelyi Szár-hegy és a Várhegy között, négymilliárd forintot égettek el az adónkból, holott eredetileg 2,8 milliárd forintot szántak rá. Csakhogy ennyiért senki nem vállalta a megépítését. Ráadásul a korábban elkészült kalandpark és libegő együttesen hárommilliárdot kóstált.

A sátoraljaújhelyi gyaloghíd. Építés vagy rombolás? (Forrás: 24.hu)

Nem tudhatjuk kinek a fejéből pattant ki az a kolosszális ötlet, hogy a már felépült kalandpark, a bobpálya, a sípálya és a libegő mellé még ezt a trendi hidat is a környék fölé applikálják, de négy éve Lázár János egy sajtótájékoztatón Kelet-Magyarország legfontosabb turisztikai beruházásának titulálta.

Úgy látszik Sátoraljaújhely követi a trendeket, hívta fel rá a figyelmet a 24.hu összeállítása. Több gyalogos függőhíd is épült az elmúlt években. A csehországi 696 méteres hossza alig marad el az újhelyiétől, viszont 1 milliárddal kevesebbért. Németországban egy 665 méteres gyaloghíd lóg a levegőben 1,7 milliárdért, Portugáliában 516 méteres 900 millió forintért, Svájcban egy 494 méteres 300 millióból jött ki.

A kormány szerint a projektnek nincs negatív hatása a természetre, miközben az építkezés miatt a hegyoldalon letarolták a fákat, a Natura 2000 védettség alatt álló, különleges madárvédelmi területen. Ezt a műholdfelvételek is látványosan bizonyítják. Ráadásul a libegő megépültekor is egy kilométeres szakaszon vágták tarra a hegyet.

Jól láthatók az építkezések nyomai a Szárhegy és a Várhegy között. Forrás: Google Earth, a szerző által szerkesztve.

Farkas Attila, a Jobbik volt önkormányzati képviselőjelöltje arról beszélt a 24.hu-nak, hogy híd pilléreinek és az építéséhez szükséges szervízutak helyén csupaszították le az erdőket. Mivel a híd családi házak fölött is húzódik, a kíváncsi turisták könnyen beleláthatnak majd az ott lakók mindennapjaiba, magánszférájába.

Szamosvölgyi Péter, a város fideszes polgármestere száz százalékig kiáll az üveghíd mellett, amitől egy milliós turistaforgalmat remél, aminek bevételeit a közmondásos járdaépítésre és az utak kátyúzására tervezi fordítani. Róth József, az MSZP sátoraljaújhelyi önkormányzati képviselőjét is megkérdezte erről a 24.hu. Először egy olyan, 800 millió forint értékű turisztikai fejlesztésről tájékoztatták, aminek felét az Európai Unió, felét az önkormányzat állja. Szerinte a legnagyobb gond, hogy nem tájékoztatták őket a beruházás mennyi idő alatt hozza vissza az árát. Túlzásnak véli az egymilliós látogatószámot is.

A kalandparkot 200-300 ezer ember látogatja évente, ennek duplájával is megelégedne, de egymillió turistát talán ki se tud szolgálni a létesítmény, mivel a nagyobb rohamok idején így is sorok kígyóznak a belépésre várva. Az önkormányzat 24.hu-nak nyújtott adatai alapján, tavaly 239 ezer főt fogadott a kalandpark, amiből 670 milliós bevétele származott, de a működési költségek miatt ebből csak keveset profitált.

A kiemelt kormányzati beruházásoknál az utóbbi években általánossá, megszokottá vált a helyi lakosság teljes figyelmen kívül hagyása a döntéshozatalból. Ahogy a debreceni akkumulátorgyár, vagy a gödi akkumulátor feldolgozó esetében itt sem kérdezték meg a lakókat, kérnek-e a fejük feletti látványosságból. Csak a szerencsén múlott, hogy az építkezés során az utcára lepotyogó kábel és az egyik háztetőre eső, abban kért okozó deszka senkinek sem okozott sérülést. A lakók bírósághoz fordultak a magánszférájuk védelmében, de a pert első fokon elvesztették.

A teljes videó itt megtekinthető.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek