Hogyan tudjuk meghatározni az ingatlan és az ingóságok értékét, lakásbiztosítás kötésekor?

Megosztás

Amikor eljön a lakásbiztosítás megkötésének ideje, akkor a legtöbb ember tanácstalanul nézegeti a biztosítók honlapjait és nehezen igazodik el a károk, fedezetek világában. Ez egy teljesen általános jelenség, hiszen nem egyszerű megbecsülni az ingatlan és az ingóságok értékét, ráadásul itt még speciálisan nem is az ingatlan piaci értékét, hanem az újjáépítés értékét kell meghatározni.

A biztosításkötés odafigyelést igényel!

Az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb értékünkről van szó, ezért semmiképpen nem szabad könnyedén venni a biztosításkötést.

A CoverMe blogjaiban számtalan hasznos tanácsot olvashatunk arra vonatkozóan, hogyan kerüljük el az alul- vagy a túlbiztosítás jelenségét, de arra is oda kell figyelni, hogy melyik biztosító milyen speciális szolgáltatásokat ajánl, és arra, hogy nekünk mire van szükségünk.

Az ingatlan értéke

A legtöbb kalkulátor a lakás nagysága és területi elhelyezkedése alapján kalkulálja ki a biztosítási összegeket, így nekünk csak annyi feladatunk van ezzel, hogy átgondoljuk, a saját ingatlanunk mennyiben felel meg ezeknek az átlagos feltételeknek. A kalkulált összeg azt mutatja, hogy ezen a környéken egy ekkora házat mekkora összegből lehet újjáépíteni, tehát egyáltalán nem az ingatlan jelenlegi piaci értékéről van szó. 

Ha azonban a házunk most épült, korszerű nyílászárókkal van felszerelve, hőszigetelt, napelemeket, geotermikus hűtést, fűtést, légtechnikát tartalmaz vagy más egyéb extra felszereltségű, például Olaszországból hozattuk a csempét vagy wellness részleget is tartalmaz, akkor módosítanunk kell ezen az összegen.   A biztosító ugyanis a szerződésben található maximális összeget fogja kifizetni, részkár esetén pedig ennek az összegnek a megadott %-át.  Azaz, ha a ház újjáépítése a kalkulátor által megadott értéknél magasabb, akkor állítsuk át ezt az értéket.

Miért fontos a pontos ingatlanérték beállítása?

Az alul- és a túlbiztosítás elkerülése érdekében mindenképpen módosítsunk a kalkulátorok által kiadott összegen, a saját helyzetünk függvényében. De elkerülendő az, hogy egy alacsonyabb értékű ingatlannál magas összeget állítsunk be, hiszen a biztosító a valódi kárt fogja kifizetni, hiába fizettünk évekig túl magas összeget. Ennek fordítottja is igaz, ne vigyük lejjebb a biztosítási összeget, mint az ingatlan újjáépítési értéke, hiszen akkor hiába fizetjük a biztosítás díját, egy kár bekövetkeztekor a biztosító nem fogja fedezni minden kárunkat. 

Az ingóságok megbecslése

A kalkulátor ezt is megbecsli, így, ha egyetértünk a kiadott összegekkel, akkor máris köthetjük meg a szerződést. Ha azonban különösen értékes értéktárgyaink vannak, akkor módosítsunk az összegen vagy kössünk speciális, kiegészítő biztosításokat, például műtárgyra vagy különleges üvegre, erre a legtöbb biztosítónál lehetőség van.

Az ingóságaink és azok értékeinek a végiggondolása hosszadalmas lehet, de megéri rászánni az időt, ha ezáltal egy kár bekövetkezése esetén a társaság teljes egészében állni fogja a költségeket. Emellett évente vizsgáljuk felül ezeket az összegeket főleg abban az esetben, ha a házban felújítás történt, vagy pl. értékes műszaki berendezések, értéktárgyak vagy különleges műtárgyak kerültek a birtokunkba.

Kapcsolódó cikkek