A miskolci Áldozatsegítő Központ lelki, anyagi és jogi segítséget nyújt a bajbajutottaknak

Megosztás

Az Áldozatsegítő Központok 2017-ben jöttek létre Magyarországon. Hatalmas segítséget jelentenek a bajba jutott embereknek. Annál is inkább, mert igencsak hathatós támogatást nyújtanak a krízishelyzet elhárítására. Azonnali pénzügyi segítség mellett jogi és pszichológiai támogatást is remélhetnek a bűncselekmények áldozatai. Ehhez nem kell más, csupán a bizalom, amellyel felkeresik az Áldozatsegítő Központ munkatársait.

Jelenleg az ország 12 pontján található ilyen központ. Többek között Miskolcon és Szolnokon is.  

Fontos tudni, hogy nem kell a lakóhely szerinti központhoz fordulni. A káresemény helyén vagy ahhoz legközelebb eső Áldozatsegítő Központhoz fordulva is kaphatnak segítséget a bűncselekmények áldozatai, a tulajdon elleni szabálysértés sértettjei. Akár abban is, hogy haza tudjanak utazni, amennyiben például lopás bűncselekmény áldozatává váltak.

A központok együttműködési kapcsolatban vannak társintézményekkel, szociális szervezetekkel és olyan civil szervezetekkel is, akiket bevonva a folyamatba, a leghatékonyabb támogatást tudják biztosítani az érintetteknek.

Doszpoly Orsolya, a Miskolci Áldozatsegítő Központ koordinátora. Korábbi riportunkban már beszélgettünk a kapcsolati erőszak áldozatainak megsegítéséről és az önkormányzattal kötött együttműködési megállapodásról.

Munkájuk fontos része a megelőzésben való közreműködés. Ezért óvodákkal és iskolákkal is felvették a kapcsolatot.

Egyre gyakrabban fordul elő és kerül napvilágra zaklatással kapcsolatos esemény. Ilyen témában megkeresik az Áldozatsegítő Központot?

Az utóbbi időben többnyire az iskolai közösségekben előforduló zaklatással kapcsolatban keresnek bennünket, tehát az iskolai erőszakkal, iskolai zaklatásokkal foglalkozni kell! Ezért megyünk el iskolákba, gyerekekkel beszélgetni a témáról. Arról, hogy egy viccesnek tartott dolog, például amikor kihúzza valaki alól a széket és az a földre huppan, meddig tekinthető csínytevésnek és mikortól számít zaklatásnak, bántó, erőszakos cselekménynek.

Az is probléma, hogy a pedagógusok is dönthetnek hibásan, amikor például egy olyan gyereknek adnak „hatalmat” rendtartási célzattal, aki az erőfölényét használja ki a többiekkel szemben. A megoldás fókuszú kommunikációt gyereknek és felnőttnek is tanulnia kell. Ennek az a lényege, hogy nem a probléma körül forog, hanem a megoldási lehetőségeket keresi és mérlegeli. Szívesen megyünk iskolákba, hogy mind a pedagógusoknak, mind pedig a diákoknak érzékenyítő foglalkozásokat tartsunk.

Sajnos már óvodai szinten is megjelenik a kortárszaklatás, ezért tartottuk fontosnak, hogy pszichológus szakemberek és óvodapedagógusok bevonásával előkészítsünk egy olyan programot, amely a bántalmazásmentes óvodai légkör kialakítását, megőrzését célozza meg.

Munkahelyen is lehet zaklatás áldozatává válni, de ilyen esetekkel jellemzően még nem fordulnak a központ munkatársaihoz. Nincs még meg ennek a kultúrája, illetve talán a bátorság a munkavállalóban, hogy fellépjen ezekben az ügyekben a vezető vagy a bántalmazó kolléga ellen. Mert bántalmazni sokféleképpen lehet egy munkahelyen is. Sokan azt sem azonosítják, hogy valóban áldozattá váltak a munkavégzés során. Még ma is úgy gondolják, hogy a vezetőnek adott esetben rossz napja van, és ezért viselkedik erősen kifogásolható, bántalmazó módon. Van, aki a munkahelyféltés, egzisztencia megőrzése okán nem mer lépni.

Ahhoz, hogy az azonnali támogatás igénybevehető legyen, szükséges rendőrségi feljelentés?

Nem. Az áldozatsegítő központokban alacsony küszöbű szolgáltatások vehetők igénybe, ahhoz, hogy tőlünk segítséget kapjon az áldozat. Nincs szükség az előzetesen megtett rendőrségi feljelentésre.

Amennyiben viszont szeretne az áldozat a kormányhivatalban található Áldozatsegítő Szolgálatnál pl. az azonnali pénzügyi segítség lehetőségével élni, nem megkerülhető a rendőrségen megtett feljelentés, hiszen a rendőrség által kiadott áldozati igazolással indítható el az a hatósági ügyintézési folyamat, aminek kapcsán az azonnali pénzügyi segély megadható számára. Ennek van egy szoros határideje, mivel a krízishelyzet elhárítása a célja. Ezért a bűncselekmény napjától számított maximum 8 naptári nap áll rendelkezésére, hogy előterjessze kérelmét.

Fontos tudni, hogy ez nem szociális rászorultság alapján, hanem a bűncselekmény vagy a tulajdon elleni szabálysértés következtében kialakult helyzet mérlegelésén alapul, méltányossági döntés, amely lakhatásra, élelmezésre, gyógyászati, egészségügyi kiadásokra, ruházatra, utazásra, valamint kegyeleti kiadásokra fordítható összeg, ami 2023-ban maximum 188.690 Ft lehet

Az adott ügynek legmegfelelőbb egyéb segítségre is számíthatnak az áldozatok. Erről minden érintettet személyre szabottan tájékoztatunk.

Olyan esetben is eljutunk az áldozathoz, ha ő nem tud erről a lehetőségről, de a rendőrségi feljelentés során az adatai megadásával hozzájárul ahhoz, hogy felvegyük vele a kapcsolatot. Ez segítség lehet olyan áldozatoknak is, akik nem éreznek annyi bátorságot, hogy maguktól hozzánk forduljanak. Az adatok megadásával azonban felhatalmazást nyerünk arra, hogy megkeressük őket és tájékoztassuk minden lehetőségéről.

Arra is igyekszünk felhívni a figyelmet, hogy nem csak arra van lehetőség, hogy maga a bűncselekmény sértettje keressen meg bennünket, hogy segítséget kapjon. A mi áldozatfogalmunk szerint mindenki áldozat, aki az adott bűncselekmény következtében, anyagi, érzelmi, fizikai hátrányt szenved. Tehát családtagoknak, ismerősöknek, rokonoknak, sőt akár a szomszédoknak is lehetősége van segítséget igénybe venni, az ingyenesen hívható áldozatsegítő vonalon bejelentést tenni, tájékoztatást kérni. Ezen a számon áldozatsegítő kolléga veszi fel a telefont, tehát nem egy automata rendszerre kell számítania a hívónak. Így közvetlenül tudunk azonnali érzelmi támogatást adni, illetve segíteni abban, hogy az adott helyzetben mi a legfontosabb teendő. A bejelentés, a segítségkérés név nélkül is megtehető, tehát egyáltalán nem kell tartani attól, hogy negatív következményekkel kell számolnia a hívónak.

 Segítség kártya is letölthető a felületünkről. Ilyen kártyákat egyébként igyekszünk sok helyen elérhetővé tenni, hogy ezzel is segítsük a nehéz helyzetbe került embereket. A környezet akkor teheti a legtöbbet, ha abban segít, hogy az áldozati kockázatot csökkenteni tudjuk. Például azáltal, hogy felhívja az illető figyelmét az Áldozatsegítő Központra. Ő maga nem fog tudni segíteni azzal, ha megpróbál beleszólni az érintett életébe. Tanácsot sem fog tudni adni hatékony formában. Azonban, ha a segítség kártyát odaadja annak, akiről úgy véli, hogy veszélyben, bajban van, vagy tud arról, hogy az illető bántalmazó kapcsolatban él, esetleg konkrét ismerete van, hogy valamilyen formában már áldozattá is vált, akkor tényleg tud segíteni a bejelentéssel, vagy azzal, hogy a kezébe adja a kártyát. Ezáltal az illető eljuthat hozzánk. Igénybe veheti a segítségünket.

Doszpoly Orsolya az Áldozatsegítő Vonal és a Miskolci Áldozatsegítő Központ koordinálásában végzett kimagasló szakmai színvonalon nyújtott munkája elismeréseként a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége Arany Búzaszem díjat adományozott a XVIII. Kárpát-medencei Asszonytalálkozó alkalmával. (Fotó: Áldozatsegítő Központ)

Azért, hogy minél több emberhez eljuthasson, hogy Van segítség! dolgozunk az önkéntes hálózatunk kiépítésén is, arra számítva, hogy a majdani önkénteseink bevonhatóak lesznek a tájékoztatási, társadalmasítási feladatainkba mind a saját színtereiken, mind pedig a települési, lakossági rendezvényekre való kitelepüléseink alkalmával.

Ilyen kártyákat egyébként rendszeresen eljuttatunk óvodákba és iskolákba is, hogy a szülők kezébe is kerüljön. Emellett eljárunk a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz tartozó lakásotthonokba, gondozó központokba. Felvilágosítást tartunk az ott dolgozó szakembereknek. Ez a fogyatékosságügyi stratégiának a része. Azért tartjuk fontos munkának ezt, mert a gondozóknak, nevelőknek fel kell tudni ismerni azokat a jeleket, amelyek bántalmazásra utalhatnak. Akkor tudnak megfelelő hatékonysággal segítséget kérni. Természetesen az interneten, facebookon, tiktokon és az Instagramon is ott vagyunk. Nagyon sok formában érhetnek el bennünket. Szeretnénk, ha a köztudatban minél teljesebb mértékben jelen lenne, hogy hozzánk bizalommal fordulhatnak az emberek. Azonban csak akkor tudunk segíteni, ha az áldozat hozzánk fordul. Amikor tudunk az esetről és lehetőségünk van arra, hogy tegyünk a megoldásért. Ennek alárendelve áldozatkutatást is végzünk, tehát amennyiben a médián keresztül jut tudomásunkra egy-egy bűncselekmény, azonnal igyekszünk elérni a sértettet vagy annak hozzátartozóit, hogy felajánljuk számukra a segítségünket.

A közgondolkodásban megjelenik az áldozatsegítés fontossága?

A közbizalom erősítésén közösen kell dolgoznunk. Fontos, hogy az áldozatok rendelkezzenek minden információval. Emellett az is lényeges tényező, hogy hitelesnek lássák a tevékenységünket. Azt, hogy rendelkezünk megfelelő eszközökkel, lehetőségekkel, támogatási rendszerrel és szakemberekkel. Ezek összességével pedig az esetre vonatkozó, az áldozat számára megfelelő támogatást, komplex segítséget tudjuk megadni.

A társadalmi felelősségvállalás megjelenik valamilyen formában?

Vannak nagyvállalatok, amelyek már csatlakoztak az együttműködési hálózatunkhoz. Ilyen például a MÁV, a VOLÁN, az MVM, sőt a Szerencsejáték ZRT is. De szívesen vesszük további cégek csatlakozását is, hiszen minél több emberhez jutunk el, annál hatékonyabban tudunk segíteni. Legalább ilyen fontos az is, hogy a közgondolkodásban, a mindennapi kommunikációban jelen legyünk. Bárki segíthet a maga környezetében avval, hogy felhívja ránk a figyelmet, amikor olyannal találkozik, akinek szüksége lehet ránk. Az iskolák, intézmények fogadókészsége, a prevenciós programjaink befogadása, a gyerekek figyelmének a felhívása pedig a másik nélkülözhetetlen pillér, amivel a következő generáció biztonságáért tehetünk.

Szerző: Csaba Beatrix

Fotók: Áldozatsegítő Központ

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek