Miskolcra is érkeznek vendégmunkások, a Jobbik, az MSZP és a DK is tiltakozik

Megosztás

Az utóbbi hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy a kormány ázsiai vendégmunkásokkal kívánja megoldani a magyarországi munkaerőhiányt. Azonban úgy tűnik, hogy nem csak a betöltetlen álláshelyekre érkeznek külföldi dolgozók. Néhány napja számoltunk be arról, hogy a Continental olyan munkavállalókat bocsát el, akik betanították a hazánkba érkező ázsiai vendégmunkásokat. A Fülöp-szigeteki munkavállalók Miskolcot sem kerülik el, a Joysonhoz várhatóan 250 fő érkezik majd.

A Jobbik és az MSZP már november 23-án közös vitafórumot tartott az Magyarországra érkező vendégmunkásokkal kapcsolatban.  A fórumot az Európa a Jövőnk Egyesület szervezte, és a City Hotel Miskolc biztosította a helyszínt. A cím a következő volt: Idegen gyárak, munkások – merre tovább Miskolc? a Jobbikot Lukács László György, az MSZP-t pedig Harangozó Gábor képviselte.

Ugyan eredetileg vitafórumról volt szó, de nem igazán bontakozott ki vita a két politikus között. Ugyan a problémát más-más nézőpontból közelítették meg, de abban gyakorlatilag teljes volt az egyetértés, hogy Magyarország számára káros a külföldi munkavállalók tömeges betelepítése.

A jobbikos politikus a beszélgetés során kiemelte: “Vannak olyan kiskapuk, amikkel kijátszhatók a szabályozások. A gazdasági fenyegetés mellett a kultúrára, életmódra is veszélyt jelent az ázsiai vendégmunkások nagyszámú foglalkoztatása, nem beszélve a közbiztonsági kockázatokról, hiszen a kormány még azt sem tudja megmondani, hogy az említett emberek átesnek-e biztonsági átvilágításon.”

Az MSZP politikusa, Harangozó Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar munkavállalók most is kiszolgáltatott helyzetben vannak, a beáramló olcsó külföldi munkaerő tovább rontja ezt a helyzetet: “Az emberek keményen dolgoznak Magyarországon, gyakran két-három munkahelyen. Ilyen kiszolgáltatott helyzetű munkavállalókkal nem lehet a gazdaságot versenyképessé tenni.”

A fórum óta az is kiderült, hogy Miskolcra is érkeznek ázsiai vendégmunkások.  A Joyson Safety Systems Hungary Kft. 250 Fülöp-szigeteki munkavállalót tervez foglalkoztatni a közeljövőben. Információink szerint néhányuk már a jövő héten megkezdheti a munkát az üzemben.

A napokban a Demokratikus Koalíció is kifejezte aggodalmát az üggyel kapcsolatban. Hegedűs Andrea a párt országgyűlési képviselője a parlamentben a következő kérdéssekkel fordult a miniszterhez: Hány ezer ázsiai vendégmunkást akar a kormány Miskolcra telepíteni? Hány munkásszállót akarnak ehhez építtetni, mely városrészeket jelölték ki erre?
A politikus felszólalását a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor 2015-ben elhangzott idézetével kezdte: “A gazdasági bevándorlás rossz dolog Európában, nem szabad úgy tekinteni rá, mintha annak bármi haszna is lenne, mert csak bajt és veszedelmet hoz az európai emberre.”

Hegedűs véleménye szerint ezzel a kormányfő kétszeresen is hazudott. Egyrészt nem igaz, hogy a gazdasági bevándorlásnak nincs haszna; nélkülözhetetlen feladatok ellátására, amelyekre hazai munkaerő a kínált bérért már nem vállalkozik, szinte minden európai ország fogad vendégmunkásokat. Másrészt csak az elmúlt két évben 150 ezer kelet- és dél-ázsiai vendégmunkás érkezett hozzánk, de nem ám nélkülözhetetlen feladatok ellátására, hanem hogy azokban az összeszerelő üzemekben, akkumulátorgyárakban és más, hozzáadott értéket alig termelő gyárakban dolgozzék, amelyektől a kormány a gazdaság föllendülését reméli.

Az ellenzéki pártok ugyan egységesen ellenzik, hogy betanított munkára érkezzenek külföldi munkavállalók az országba, de azért van némi különbség a kérdés megítélésben. A Jobbik és az MSZP az eddigiek alapján nélkülözni szeretné az ázsiai és afrikai munkások hazánkba érkezését, a DK úgy tűnik inkább azt sérelmezi, hogy nemcsak a nélkülözhetetlen feladatok ellátására érkeznek a munkavállalók, hanem összeszerelő üzemekbe, akkumulátorgyárakba és más, hozzáadott értéket alig termelő gyárakba is.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Fotó:Index.hu

Kapcsolódó cikkek