Felavatták az egykori Vasas Művház emlékfalát

Megosztás

Felavatták az egykori Diósgyőri Vasas Művelődési ház épületében azt az emlékfalat, amely több mint háromezer fotón örökíti meg a legendás intézmény legszebb éveit.

Sokak számára fájdalmas volt az a két évvel ezelőtti szeptemberi nap volt, amikor a régóta kihasználatlanul álló diósgyőri épületet belakta, majd megnyitotta a Vasas Szerszámközpont és ezzel végleg búcsút inthettünk a művelődési háznak.

Viszont a régi idők szelleme itt maradt velünk, hiszen a jelenlegi tulajdonosok megtartották a régi mozigépeket és a vetítővásznat, a színházi függönyöket pedig újrahasznosították, sőt a homlokzaton olvasható eredeti feliratból is megmaradt valami: a “vasas” és a “központ” szó maradt, a “művelődési” helyére viszont értelemszerűen a “szerszám” szó került.

Az Újgyőri főtéren található Vasas Szerszámközpontot működtető cég ügyvezető-tulajdonosa, Kocsák Gábor ennél is továbbment: együtt elkezdték kutatni a művelődési ház múltját, amiben nagy segítséget kaptak a Herman Ottó Múzeumtól, valamint a könyvtártól. Készítettek egy adatbázist a régi műsorokról, felvették a kapcsolatot az intézmény korábbi népnevelőivel, művelődésszervezőivel, technikusaival.

Furdy Zsóka, aki korábban több mint tíz évig a művelődési ház programszervezője volt, az emlékfal avatásán aggodalmát fejezte ki: kifejtette ugyanis, hogy azt látni a világban, hogy a régi dolgok kezdenek elveszni; épületeket rombolnak le, intézményeket szüntetnek meg, zárnak be.

A korábbi művelődésszervező számtalan fellépőt megemlített, akiket a Vasasban láthattak, hallhattak az érdeklődők: ilyen volt a Benkó Dixieland Band, az Edda, a Pokolgép, a Rotor, az Apostol, Hobo és Deák-Bill Gyula.

Kocsák Gábortól azt is megtudta a Minap, hogy hármas jubileumot ünnepelnek szeptemberben, hiszen 25 évvel ezelőtt ekkor alapították meg a céget, öt évvel ezelőtt, éppen ebben a hónapban költöztek be a Vasasba, két éve pedig megnyitották az üzletet. Mostantól pedig már az emlékfalat is ünneplik szeptemberben. Azt az emlékfalat, amint több mint 3300 fotó látható, a főbejárattal szemben.

A képek között ott vannak Mocsári László fotói is. Kollégánk 1988-ban kezdett el fotózni, úgy emlékszik, hogy akkoriban nagyon sok zenekar lépett fel a Vasasban, főleg rock- és metál zenekarok. Mások mellett például a Pokolgép, a zenekar az eredeti felállásában játszott Miskolcon. De itt volt az újraindult Beatrice is.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek