Októberben szavazhatunk – számtalan borsodi tanárt és fiatalt is érinthetnek a szóban forgó kérdések

Megosztás

Magyarország első alternatív oktatási népszavazását október 23. és 30. között szervezi meg az Egységes Diákfront és aHang. A kérdésekre válaszolhatunk online is, azonban az ország több pontján személyesen is leadhatjuk voksainkat.

A népszavazás ötlete még ez év májusában merült fel, amikor egy tüntetésen a fiatalok bejelentették, hogy egy hét kérdésből álló népszavazási kezdeményezést fogalmaztak meg. Ebben szó esett többek között a státusztörvény eltörléséről, a pedagógus alapilletmény növeléséről és az önálló oktatási minisztérium létrehozásáról is. A kérdéseket – több indokra hivatkozva – a Nemzeti Választási Iroda elutasította, ezért hivatalos népszavazás helyett alternatív népszavazást kezdeményeznek.

A fiatalok nevelése nem csak a fővárost, hanem minden megyét és kistelepülést érint. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is több ezer óvodás, általános iskolás, gimnazista és szakközépiskolás fejlődik, így nem mindegy, hogy milyen oktatási rendszerben tanulnak. “Az oktatás sorsa az országunk jövője!” -így fogalmazott közleményében aHang csapata.

A szervezők jelentkezőket várnak, akik segítenének nekik a szavazás lebonyolításában. Már több mint hatszázan ajánlották fel munkájukat, hogy idejüket és erejüket nem sajnálva részt vegyenek a szervezésben.

Az Egységes Diákfront, a Civil Bázis és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete egyébként még nyáron fogott össze annak érdekében, hogy az oktatást érintő követeléseiknek hangot adjanak. Augusztus elsején az “Országos Közös Akarat” országjárásra indult.

„Egyelőre az oktatás problémáira igyekszünk felhívni a figyelmet, idővel azonban az egészségügy, a szociális szektor, a kultúra, és a kis- és középvállalkozások problémáit is bevonjuk, hogy együtt szólaljunk fel a rendszerszintű elnyomás ellen.” – így nyilatkozott egy aktivista az eduline.hu-nak.

A tanév kezdete óta a fővárosban már több tüntetést is szerveztek, ami 22-én, azaz holnap számos vidéki városban folytatódik, párhuzamosan az első oktatási népszavazási kezdeményezéssel.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek