Minden követ megmozgat az önkormányzat, mégis várni kell egyelőre a Diósgyőri várral

Megosztás

Folyamatban vannak kormányzati szinten is az egyeztetések, viszont a várakozás súlyos költségeket ró mind az önkormányzatra, mind pedig a vállalkozóra.

Mint arról néhány hete mi is beszámoltunk, a kivitelező Épkar Zrt. nem tudott tovább dolgozni az emblematikus épületen, mert a tornyokat érintő statikai problémák csak két milliárd forinttal rendezhetőek, amely forrás nem áll rendelkezésre, ezért február végén levonultak. A munkálatok, amelynek kronológiai idővonalát ebben a cikkben foglaltuk össze, így félbemaradtak.

Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője a Miskolc Televízió Híradójának elmondta, a tornyok a koruknak megfelelő állapotban vannak, ami azt is jelenti, hogy azok megerősítéséhez pluszforrásra lenne szükség: kétmilliárd forintra. Ezt a forrást azonban a projektet támogató kormány egyelőre nem biztosítja.

Miklós Viktor hozzátette, a munka azért nem folytatódhat a vár egyetlen területén sem, mert annak idején a várat egy épületként tervezte meg Rostás László, korábbi főépítész, ezért így, vagyis egy épületként kell kezelni a külső és a belső várat.

A főosztályvezető a Miskolc Mának úgy fogalmazott, hogy az önkormányzat minden követ megmozgat annak érdekében, hogy az építkezés tovább folytatódhasson.

“A miniszterelnökségnek illetve az Építési és Közlekedési minisztériumnak jeleztük a problémát, mindkét fél oldaláról azt a választ kaptuk, hogy várjunk még, mert az egyeztetések folyamatban vannak kormányzati szinten is. Ennek megfelelően mi most várunk, de ez súlyos költségeket ró mind az önkormányzatra, mind pedig a vállalkoznak, hiszen most úgy kell az őrzésről illetve a vár mellett felállított daruknak a bérléséről gondoskodni, hogy annak ára előre nem volt benne a költségvetésben és nem tudni, meddig tart majd a leállás” – hangsúlyozta. Hozzátette, a Diósgyőri vár teljes felújítási munkái már majdnem elérik a 60 százalékos készültséget.

Nemrég egyébként arról is írtunk, hogy Buzás Gergely régész-művészettörténész szerint mit lehetne kezdeni a félbehagyott műemlékrommal.

Forrás: Minap.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek