Ez történt eddig a Diósgyőri vár felújítása kapcsán – kronológia

Megosztás

Bő két éve kezdődtek el az újjáépítéssel kapcsolatos kivitelezési munkálatok, de most úgy fest, mégis torzó maradhat a borsodi megyeszékhely egyik ikonikus látványossága.

Mint arról tegnap mi is beszámoltunk a rendkívüli sajtótájékoztató kapcsán és arról a polgármesteri hivatal is közleményt adott ki, veszélybe került a Diósgyőri vár rekonstrukciója, miután február 22-én Veres Pált, Miskolc polgármesterét levélben tájékoztatta a kivitelező arról, hogy február 27-e után nem tudja folytatni a munkát. A tornyok megerősítésére ugyanis nem érkezett meg az a plusz 2 milliárd forintos forrás, amelynek szükségességét több szakértő és igazságügyi szakértői vizsgálat is megerősítette.

Az említett sajtótájékoztatón elhangzott: a vár Magyarország kiemelt turisztikai desztinációja, így nem maradhat torzóként a Bükk kapujában, ezért a város mindent megtesz a megoldás érdekében. Miután Dr. Kiss János, Miskolc korábbi alpolgármestere, a vár újjáépítéséért felelős miniszterelnöki megbízottja, ma a terület országgyűlési képviselője ugyan rendszeresen posztol a közösségi médiában a felújítással kapcsolatos sikerekről, de tényleges előrelépés nem zajlik a problémát illetően, a városháza Lázár Jánoshoz, a fejlesztésekért felelős miniszterhez fordul segítségért.

A fentiekre aztán Dr. Kiss János is reagált, a fideszes képviselő alaposan beolvasott a városvezetésnek: “Úgy tűnik, hogy a sokpárti baloldali koalíció sajnos képtelen megbirkózni a várral. Kezdjük ott, hogy a vár felújításának első üteméért a fideszes városvezetés felelt, akkor minden rendben ment, a jelenlegi második ütemért a baloldal felel, most pedig folyton jönnek a rossz hírek. Most is az történt, hogy a városvezetés nem rendelte meg a pótmunkát a kivitelezőtől, pedig minden jogi lehetősége meg lett volna rá, és most a kialakult feszültséget megpróbálják másra hárítani” – írta Kiss János.

Mindenesetre a friss fejlemények kapcsán a polgármesteri hivatal az említett közleményében összegyűjtötte, melyek voltak a legfontosabb mérföldkövek a bő két éve tartó folyamat során – mutatjuk tehát a Diósgyőri vár felújításának kronológiáját:

1.      A Diósgyőri Vár kivitelezésére vonatkozó szerződést Miskolc MJV Önkormányzata az ÉPKAR Zrt. – FK-Raszter Zrt. konzorciummal 2021. február 8-án írta alá.  A munkaterületet átadták, a kivitelezés megkezdődött. 

2.      2021. októberében, majd novemberében a Kivitelező jelezte, hogy a Diósgyőri Vár négy tornyának falait statikailag meg kell erősíteni, amíg ez nem történik meg, nem vállalja a fennálló kockázatot, a tornyok továbbépítését, ezért a Kivitelező akadályt jelentett. A vár tornyai kapcsán felmerült statikai problémákról itt írtunk korábban.

3.      A Kivitelező 2021. november 23-án átadta ajánlatát a tornyok megerősítésére vonatkozóan, amelynek összege nettó 1.923.259.343 Ft.

4.      A pótmunka fedezetéhez szükséges forrásigény megszerzése érdekében több megkereséssel élt az Önkormányzat.

–        2021. decemberében dr. Kiss János Miniszterelnöki biztost,

–        2022. januárjában Gulyás Gergely Minisztert, valamint Gyopáros Alpár Kormánybiztost is tájékoztatta a város a problémáról és segítséget kértek annak megoldásához.

–        Gyopáros Alpár Kormánybiztos segítségével személyes egyeztetésre is sor került a Miniszterelnökségen 2022. június 13-án, ahol az Önkormányzat ismertette a problémát, és ezt követően további alátámasztó dokumentumokkal igazolta azokat. 

–        Ennek folyományaként a Pénzügyminisztérium révén független igazságügyi szakértő is bevonásra került, aki a szakértői véleményét 2022. júliusában elkészítette.

–        Lázár János Minisztert is megkereste a város a problémával, először 2022. augusztus 18-án egyeztetett Polgármester Úr és Miniszter Úr személyesen, illetve a városvezető írásban is (2022. szeptember 30., 2022. október 14.) segítséget kért a projekt előrehaladása érdekében. Miniszter Úr arról tájékoztatta az Önkormányzatot, hogy a város többletforrás igényét 2022. szeptemberében a kormány elé terjeszti.

–      L. Simon László Magyar Nemzeti Múzeum Főigazgatója részére 2022.10.14.-én élt a város megkereséssel a többletforrás megítélése kapcsán. Főigazgató Úr 2022.11.30.-án válaszolt, hogy tud a problémáról, melyről személyesen egyeztett az illetékesekkel és jelezte, megoldást kell találni a jelenlegi helyzet feloldására.

5.      Mint arról annak idején lapunk is beszámolt, 2022. november 3-án azt a tájékoztatást kapta az Önkormányzat a Pénzügyminisztériumtól, hogy a Pénzügyminisztérium részéről a költségnövekmény nem támogatott. Ez ügyben az önkormányzat kereste a Miniszterelnökséget, mind a független igazságügyi szakértői vélemény megismerése, mind az üggyel kapcsolatos állásfoglalásuk megismerése érdekében, eddig sikertelenül.

6.      További segítségkérő levelekkel fordult az Önkormányzat a már fent is említett prominens személyekhez. Emellett természetesen dolgoznak a szakemberek azon, hogy alternatív megoldást találjanak arra az esetre, ha mégsem kap a város kormányzati szintű segítséget (költségnövekményt) a probléma megoldására.

7.      2023. február 22-én a Kivitelező írásban jelezte, hogy a munka folytatása voltaképpen ellehetetlenült. A Kivitelező eddig azokat az egyéb munkákat végezte, amelyek a tornyokhoz nem kötődtek, de mára elérték azt a kritikus szintet, amikor a tornyok statikai megerősítése lehet csak a kivitelezés következő lépése, erre épülnek a további építési munkák. 2023. február 27. napját nevezte meg azon dátumként, amikortól kénytelenek a kivitelezési munkák teljesítését teljes mértékben felfüggeszteni.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek