Mi lett veled nemrég még csodálatos Tündérkert?

Megosztás

Aki mondjuk tavaly nyáron ellátogatott a gyönyörű szép miskolci Tündérkertbe, most rá sem ismerne az elhanyagolt, borzalmas állapotok miatt. Mi történt, amiért így lepusztulhatott a város egyik ékessége, amelynek még rengeteg turista is a csodájára járt? És mire számíthatunk a későbbiekben, megoldódik végre a helyzet, vagy marad zárva, teljes pusztulásra ítélve?

Az ország minden részéből, tízezrek jártak a csodájára, de ma már a nyomait sem látni a korábbi nyüzsgő életnek a Tündérkertben. A legnagyobb közösségi oldalon időnként fel-feltűnnek fotók az egykor szebb napokat látott sétányokról, virágoskertekről – az egykor csodás környezetre rá sem lehet ismerni. Miközben a most is hatályban lévő bérleti szerződés tartalmazza: a bérlő saját költségére és kockázatára üzemelteti, fenntartja és karban is tartja a területet.

– Bár a szerződés nem részletezi, de például a fűnyírás, a gaz eltávolítása, a terület rendben tartása minden bizonnyal ide sorolható – ezt Prokaj Tamás, a Miskolc Holding Zrt. Ingatlanértékesítési Igazgatóságának üzleti ingatlanhasznosítási vezetője ismertette, a részleteket a Minap.hu osztotta meg.

Néhány hónappal ezelőtt is arról értesülhettünk, hogy a bérlő szeretne további attrakciókat a Tündérkertben – de korábban jelezte az önkormányzat felé, megvásárolná a területet. Az város ettől nem zárkózott el, sőt elindította az ehhez szükséges folyamatokat. Ezt követően, 2020 novemberében született egy közgyűlési határozat az ingatlan hasznosításáról, elidegenítéséről, és ezzel a feladattal a holdingot bízta meg a testület.

Érdemes tudni, hogy a mostani bérlő, a La Crema Kft. 5 évre elővásárlási jogot kapott, az önkormányzat pedig vállalta, hogy felméri a kert értékesítési lehetőségeit, és megvizsgálták, hogy az eladás mennyiben befolyásolja a közelben található Tavi-forrás működését, ami ivóvízzel látja el Miskolc egy részét. A város saját forrásból elkészíttette a tanulmányt, amiben az újabb geofizikai mérések alátámasztották: a karsztvíztároló közelében fekvő Tündérkert alatt kellő vastagságú és minőségű védőréteg található, így szakmailag megalapozottnak tűnik majdnem a teljes Tündérkert belső védőterületen kívüli átsorolása – erről azonban egy további modellezés elkészítését követően a vízügyi hatóság dönt majd, addig – a jogszabály szerint – nem értékesíthető a terület.

A városvezetés egyértelmű szándéka tehát, hogy a Tündérkert működjön, fejlődjön. Ennek most sem lenne akadálya az érvényben lévő bérleti szerződés alapján, de úgy tűnik, a bérlő másképp gondolja. Veres Pál polgármester és Ignácz Dávid jegyző folyamatosan egyeztet a vízügyi hatóság szakembereivel, igyekeznek az előírásoknak megfelelően minden adatot, minden plusz információt begyűjteni, átadni a hatóság számára. A cél ugyanis az, hogy Miskolc egyik kiemelkedő turisztikai attrakciója a városban maradjon, hogy fogadhassa a miskolciakat és turistákat egyaránt. Legutóbb csütörtökön volt ilyen egyeztetés a város vezetője, Alakszai Zoltán kormánymegbízott, a vízügyi hatóság és a katasztrófavédelem szakemberei, valamint a terület bérlője között.
– Fontos ugyanis, hogy a terület – a törvények, a hatósági szabályozások figyelembevételével – továbbfejleszthető legyen – hangsúlyozza Veres Pál.

A polgármester elmondta, hogy a város felajánlotta a bérlőnek azt is, hogy a jelenlegi szerződés lejártát követően még 15 évre bérelheti a területet, de ezzel a lehetőséggel nem élt. Fontos megjegyezni, a Tündérkert üzemeltetőjének ma is élő bérleti szerződése van a várossal, ugyanazokkal a feltételekkel, amelyekkel korábban üzemeltette a területet.

– Tehát a város nem tett olyat, ami a Tündérkert működését befolyásolta, akadályozta volna. Sőt a város nem kevés energiát és pénzt áldozott arra, hogy a kialakult helyzetre megoldást találjon – húzta alá a polgármester.

Mi lett veled, szép Tündérkert?

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Related posts