Letartóztatták a százmilliós csalás gyanúsítottját

Megosztás

A Miskolci Járásbíróság elrendelte annak a debreceni férfinak a letartóztatását, akivel szemben jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult nyomozás – számolt be a Miskolci Törvényszék.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2019 decembere és 2021 novembere között összesen 16 alkalommal követhetett el jelentős, illetve nagyobb kárt okozó csalási cselekményeket. A férfi rendszerint ingatlannal rendelkező személyek bizalmába férkőzött és különféle módszerekkel arra vette rá őket, hogy lakástulajdonukat adják, ajándékozzák vagy cseréljék el, azonban ellenértéket csak kevés esetben kaptak a sértettek. Előfordult olyan eset, amikor a volt tulajdonos hozzájutott a vételárhoz, azonban azt a gyanúsított – gyermekei veszélyeztetettségére hivatkozással – kölcsönkérte, máskor pedig egyszerűen elvette, visszafizetés pedig nem történt. A terhelt többször használta ki a sértettek alkoholos befolyásoltságát az ügyletek véghezviteléhez.

A gyanúsított – bűnössége esetén – akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A bíróság álláspontja szerint a részben nagyobb tárgyi súlyú bűncselekmények miatt kiszabható szankció mértékére figyelemmel megalapozotton fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, amelyet a férfi személyi körülményei nem ellensúlyoznak. Tartani kell továbbá attól is, hogy a tanúkkal összebeszélne, őket jogellenesen befolyásolná és ezzel veszélyeztetné a bizonyítást. Nem zárható ki a bűnismétlés veszélye sem.

Mindezeket mérlegelve a bíróság 2022. szeptember 11. napjáig elrendelte a terhelt letartóztatását.

Kapcsolódó cikkek