Itt a magyarázat: az államtitkár szerint a tűzifa kiszáradása miatt kell előrehozni a fakitermelést

Megosztás

Sokan már előre látták lelki szemeikkel, hogy hamarosan “Nemzeti Tűzifaosztókat” fogunk látni, ahonnan majd óriási árréssel megvehetjük az egyébként is durván megdráguló tűzifát. De az államtitkár azonnal megnyugtatott mindenkit, dehogy fog károsodni a környezet és az élővilág, a fáknak pont így a legjobb, hogy kivágják őket tömegével.

Az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is ugyanúgy ellenőrizni fognak minden fakitermelést, mint eddig – erről Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára beszélt a Kossuth rádiónak.

Zambó azt mondta, minden benyújtott fakitermelési terv előtt helyszíni bejárást tartanak a szakemberek, és vagy engedélyezik az erdőgazdálkodónak a fakitermelést vagy sem.

Amit most a (jog)szabályokban megnyitottunk, az a vészhelyzetre vonatkozó intézkedéseket vetíti előre, ha viszonylag gyorsan nagy mennyiségű fára lenne szüksége lenne az országnak

 – fogalmazott.

Az államtitkár hangsúlyozta: az éves tervek értelmében az év hátralévő részében 1,3 millió köbméter tűzifa kitermelését fogják elvégezni az állami erdőgazdálkodók, emellett számítanak magánerdő-gazdálkodók által kitermelt tűzifára is.

Elmondása szerint jelenleg 3,8 millió köbméter akácfa kitermelésére van legális lehetőség, nem védett és nem naturás területen. Ha szükség van rá, akkor ezeket a területeket veszik előre.

Magyarországnak nagyjából 400 millió köbméter élőfakészlete van, ennek gyarapodása átlagosan 13 millió köbméter évente. Ebből a 13 millió köbméterből termelnek ki az állami és a magánerdő-gazdálkodók közel átlagosan 8-8,5 millió köbmétert évente, amiből 3-4 millió köbméter tűzifa – ismertette. Tehát közel 4-4,5 millió köbméter tartalék van a rendszerben – tette hozzá.

Jelezte, az sem fog gondot okozni, hogy két héttel előrébb hozták a kitermelési idő kezdetét, a folyamatot meg lehet kezdeni most augusztusban is a talaj és a madárvilág károsítása nélkül. Ezzel az előrehozott termeléssel 100-150 ezer köbméter fát lehet letermelni, így 90 nap múlva ez a mennyiség már száraz tűzifaként kerülhet piacra – mondta.

Több civil szervezet is tiltakozott az elmúlt hetekben a fakitermelés felgyorsítását megalapozó rendelet ellen. A WWF Magyarország szerint a lépés nem csak természetvédelmi, de az erdőgazdálkodás fenntarthatósága szempontjából is aggályos.

Bozzay Balázs, a 10 millió Fa erdészeti szakértője azt mondta a hvg.hu-nak, hogy a tarvágások nagysága eddig korlátozva volt, most már viszont akár egy egész hegyoldalnyi erdő is eltűnhet. Így akár teljesen megszűnhet az erdő ökoszisztémája, ami a klímaváltozás szempontjából is tragédia – tette hozzá.

A Települési Önkormányzatok Szövetsége arra hívta fel a figyelmet, hogy a kitermelt fa, annak magas nedvességtartalma miatt, nem alkalmas 2022 októbere és 2023 áprilisa között, a fűtési időszakban tűzifaként felhasználásra, mert a fa ilyenkor alacsony hőhatásfokkal ég. Juszkó Zsolt, a Favágófiúk munkatársa a hvg.hu-nak szintén erre a problémára hívta fel a figyelmet. Azt mondta, a megfelelő fűtőérték eléréséhez másfél-két évig kell szárítani a fákat, az idén kivágott növények kétszer olyan gyorsan fognak elégni a nagy nedvességtartalom miatt. (via Hvg.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Related posts