BAZ7: Ki lesz Tállai András kihívója?

Megosztás


Javában zajlik az ellenzéki előválasztás első fázisa, az aspiránsok regisztrációja, pár nap múlva pedig az ajánló aláírások gyűjtése is megkezdődhet. Az első megmérettetésre Borsod-Abaúj-Zemplén megye 7. számú országgyűlési egyéni választókerületében ketten jelentették be indulásukat. 

A többek között Mezőkövesdet, Mezőcsátot, Sályt, Kistokajt és Hejőkeresztúrt is magába foglaló körzetben közel 100 ezer ember él, a jelölteknek őket kell meggyőzniük alkalmasságukról. De bárki is nyeri az előválasztást, nem lesz könnyű dolga, hiszen tavasszal feltehetően a Fidesz-KDNP egyik nagy befolyással bíró embere, a rutinos Tállai András László, a jelenlegi országgyűlési képviselő lesz majd az ellenfél.

A térség legbefolyásosabb fideszes vezetőjének neve nem hangozhat senkinek ismeretlenül sem a körzetben, sem a megyében, sem Magyarországon. Az “öreg rutinos rókának” számító politikust Mezőkövesd és környéke tejhatalmú urának tartják, és ugyan négyévente fel-felreppen egy pletyka arról, hogy legközelebb nem ő lesz az országgyűlési képviselőjelölt a választásokkor, úgy tűnik, 2022-ben is az ő neve szerepel majd a szavazólapokon. A képviselő fáradhatatlanul járja a területét, ELKÉSZÜLT táblákat mutat, nemzetiszín szalagokat vág át, felújított templomokat ad át, fürdőket nyit meg, falunapokon lép színpadokra vagy kvadra pattan – közben persze a Mezőkövesd SE első osztályú futballcsapatát is irányítja. A kemény munka során néha kiderülnek furcsaságok, alkalmanként megszalad a ceruza, kiderül egy pályázatból épített strandról, hogy a képviselő úr keresztfiáé, így nem csoda, ha a Borsod24-en is bőven akad olvasnivaló Tállai András Lászlóról.

Az ellenzéki jelöltek érdemes először Kormos Annáról beszélni, aki már az előző választásokon is szembeszállt az egykori NAV-vezérrel. A hölgy a Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Párbeszéd Magyarországért közös jelöltként indul az előválasztáson, de támogatja a Momentum és a MIndenki Magyarországa Mozgalom is. Kormos jelenleg az MSZP mezőcsáti önkormányzati képviselője, elmondása szerint ott élőként pontosan tudja, milyen helyzetben vannak a dél-borsodiak, és mennyi hátrány érte őket a járványban. Több mint 35 éven át az egészségügyben dolgozott, óriási problémának tartja a térség egészségügyi és szociális ellátásának hiányosságait. Egyenlő feltételeket szeretne teremteni az ott élőknek az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és az európai szintű bérekhez. Szerinte kiemelt fontosságú, hogy a körzet minden háziorvosi helye be legyen töltve és mindenütt gyorsan lehessen orvoshoz fordulni.

Mint mondja:

Határozottsággal, elszántsággal és békességre törekvéssel szeretné a választókerület lakóit szolgálni és képviselni. Borsod-Abaúj-Zemplén megye 7-es számú választókerületében Mezőkövesdtől Nyékládházáig, Ároktőtől Bogácsig, Kisgyőrtől Tiszabábolnáig.

Kormos Annát a pártja miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely is támogatja.

Sermer Ádám, a Magyar Liberális Párt (MLP) és a Demokratikus Koalíció (DK) közös jelöltjeként indul a dél-borsodi választókerületben. Saját Wikipedia oldala szerint az MLP ügyvivője jelenleg kommunikációs trénerként és tanácsadóként dolgozik civilben, de korábban volt már nevelő gyermekotthonban és ingatlan-üzemeltetésben és piackutatóként is kipróbálta magát. 2013-ban lett a Magyar Liberális Párt tagja, 2017 óta a párt ügyvivője, a 2018-as országgyűlési kampány során pedig a párt jelöltállításért és szervezésért felelős elnökhelyettese. A 2019-es önkormányzati választásokon a Liberálisok jelöltjeként indul a főpolgármesteri tisztségért.

Sermer szintén a mindneki számára elérhető egészségügyi szolgáltatásokért és az esélyteremtésért kampányol, ahogy fogalmazott:

Tarthatatlan, hogy valaki azért, mert Borsodban születik, több évvel rövidebb életet élhet az országos átlagnál.

Emellett úgy véli, kiemelt fontosságú, hogy Magyarországon ismét 18 éves koráig mindenki iskolaköteles legyen. A gyakori országos témái ezek mellett még a kisebbségek jogainak védelme, a politikai szélsőségek elleni fellépés és a kannabisz legalizációjának elősegítése is.

A választókerület települései:

  1. Ároktő
  2. Berzék
  3. Bogács
  4. Borsodgeszt
  5. Borsodivánka
  6. Bükkábrány
  7. Bükkaranyos
  8. Bükkszentkereszt
  9. Bükkzsérc
  10. Cserépfalu
  11. Cserépváralja
  12. Csincse
  13. Egerlövő
  14. Emőd
  15. Gelej
  16. Harsány
  17. Hejőbába
  18. Hejőkeresztúr
  19. Hejőkürt
  20. Hejőpapi
  21. Hejőszalonta
  22. Igrici
  23. Kács
  24. Kisgyőr
  25. Kistokaj
  26. Köröm (település)
  27. Mályi
  28. Mezőcsát
  29. Mezőkeresztes
  30. Mezőkövesd
  31. Mezőnagymihály
  32. Mezőnyárád
  33. Muhi
  34. Nagycsécs
  35. Négyes
  36. Nemesbikk
  37. Nyékládháza
  38. Ónod
  39. Répáshuta
  40. Sajóhídvég
  41. Sajólád
  42. Sajópetri
  43. Sály
  44. Szakáld
  45. Szentistván
  46. Szomolya
  47. Tard
  48. Tibolddaróc
  49. Tiszabábolna
  50. Tiszadorogma
  51. Tiszakeszi
  52. Tiszatarján
  53. Tiszavalk
  54. Vatta

Hogy a többi BAZ megyei választókörzetben milyen jelöltek állnak a startvonalra az előválasztáson, ezekben a korábbi cikkeinkben lehet elolvasni:

BAZ1

BAZ2

BAZ3

BAZ4

BAZ5

BAZ6

A megye összes ellenzéki képviselőjelöltjét itt tekintheti át.

Kapcsolódó cikkek