Közülük kerülhet ki Csöbör Katalin kihívója és legyőzője

Megosztás

Hétfőn elindult az ellenzéki előválasztás jelöltállítási időszaka: összesen hárman jelentkeztek be a miskolci székhelyű 1-es egyéni választókerületben, köztük egy civil.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, július 26-án hivatalosan is kezdetét vette az ellenzéki előválasztás első fázisa, amely során a jelölteknek be kell nyújtaniuk a jelentkezésről szóló nyilatkozatukat. Borsod-Abaúj-Zemplén megye miskolci székhelyű 1-es választókörzetében több ciklus óta a fideszes Csöbör Katalin az országgyűlési képviselő, és bár több botrány is megtépázta a hírnevét az utóbbi években (például a férje rejtett foglalkoztatása a városi médiacégben, meg nem valósult felsőzsolcai kerékpárút márványtáblás átadása), minden bizonnyal 2022-ben is ő lesz a jelenlegi kormánypárt jelöltje.

2018-ban, a legutóbbi választások alkalmával Csöbör szoros küzdelemben, 126 szavazattal győzte le Jakab Pétert, aki viszont ezúttal már a Jobbik miniszterelnök-jelöltje lesz. Emiatt pedig egyéniben nem indul a körzetében, ahogy általában a miniszterelnök-jelöltek nem is szoktak.

Jakab Szilágyi Szabolcsot nevezte meg maga helyett a Jobbik jelöltjeként. Szilágyi 2014 óta önkormányzati képviselő Miskolcon: 2014 és 2019 között az egészségügyi és szociális bizottság, valamint a rendészeti bizottság tagja volt, két éve pedig immár a rendészeti bizottság elnöke. A politikust saját pártja mellett a DK, az LMP, a Momentum és a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatja.

Szilágyi fő kihívója az 1-es számú választókerületben Dr. Simon Gábor, a miskolci ellenzék frakcióvezetője, korábbi országgyűlési képviselő lesz. Eleinte ugyan nem volt szó az indulásáról, ugyanakkor információink szerint annak is köszönhetően mégis rajthoz áll, hogy a 2-es számú választókörzetben a DK és a Jobbik összefogott, és Varga László ellenében jelöltnek állították Hegedűs Andreát – most feltehetően erre „válaszolva” jelöli az MSZP, mellette a Párbeszéd támogatását élvezi még a politikus. Simon Gábor a szocialisták városi elnöke, a Velünk a város frakció és a Miskolc Holding felügyelőbizottságának vezetője.

Némi meglepetésre lesz egy harmadik jelölt is a körzetben, a Civil Bázis képviselője, Csabalik Zsuzsanna személyében. A bejelentés azért is meglepő, mert információink szerint neki jelenleg nincs befogadó nyilatkozata, márpedig az ellenzéki előválasztás jelenlegi szabályai szerint e nélkül nem lehet részt venni az előválasztáson. A képviselőjelölt(-jelölt) azonban így is bizakodik, hogy a hatpárti országos előválasztási bizottság megváltoztatja a korábban hozott szabályait, és civileket is enged indulni, ám ha mégsem sikerülne ez a terv, valamelyik szervezet befogadónyilatkozatát akkor is megszerzi. (A pillanatnyi szabályok szerint csak akkor mérettetheti meg magát bárki szeptember 18. és 26. között, ha nyilatkozatban vállalja, hogy beül valamelyik frakcióba.)

Miskolc 1-es választókörzete az előzetes felmérések szerint A kategóriás terület, ahol a majdani ellenzéki jelöltnek komoly esélye lesz legyőzni fideszes ellenfelét – valamikor jövő tavasszal.

A választókerület települései:

  1. Alsózsolca
  2. Arnót
  3. Felsőzsolca
  4. Miskolc 
  5.  Sajókeresztúr
  6. Szirmabesenyő

Hogy a többi BAZ megyei választókörzetben milyen jelöltek állnak a startvonalra az előválasztáson, ezekben a korábbi cikkeinkben lehet elolvasni.

BAZ2

BAZ3

BAZ4

BAZ5

BAZ6

BAZ7

Kapcsolódó cikkek