Ők lehetnek a Fidesz kihívói az ózdi választókerületben

Megosztás

Javában zajlik az ellenzéki előválasztás jelöltállítási folyamata – ezúttal a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 3-as választókerület indulóit vettük sorra.

Az ózdi központú 3-as egyéni választókerületben jelenleg a 2010 óta országgyűlési képviselőként tevékenykedő Riz Gábor rendelkezik mandátummal: a fideszes politikus a legutóbbi választások során, 2018-ban meggyőző fölénnyel, a szavazatok 48 százalékát begyűjtve, több mint 11 százalékos különbséggel utasította maga mögé a Jobbik által indított Farkas P. Barnabást.

A négy évvel ezelőtti erőviszonyok azonban alaposan megváltoztak, az ellenzék összefogott, a körzet helyzete több nagy foglalkoztatású gyár bezárásával sokkal sanyarúbb lett, így a majdani közös jelöltnek minden korábbinál nagyobb esélye lehet a kormánypárti képviselő leváltására. Akinek korábban többek között a vagyonnyilatkozata kapcsán is felmerültek kételyek.

Talán nem meglepő, hogy Farkas P. Barnabást megint ott találjuk az indulók között, a Jobbik ismét az Ózd alpolgármestereként dolgozó politikust jelöli az előválasztáson, aki ráadásul igen széles támogatottsággal bír az összefogás többi pártjának körében is, hiszen előbb a Momentum és a Demokratikus Koalíció állt be mögé, majd ugyanígy tett a Lehet Más a Politika, valamint néhány hete a Márki Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom is őt nevezte meg támogatottjaként.

Farkas P. Barnabás kihívója az előválasztásokon Kiss Sándor lesz, akit az MSZP és a Párbeszéd indít közösen az ellenzéki előválasztáson. Az ózdi születésű politikus 1995 óta a Magyar Szocialista Párt tagja, 2002 és 2010 között alpolgármesterként, jelenleg pedig önkormányzati képviselőként szolgálja szülővárosát. Indulását júniusban a párt társelnöke, Kunhalmi Ágnes jelentette be egy helyi sajtótájékoztató keretein belül.

Érdekesség, hogy mindkét politikus tagja a BAZ megyei közgyűlésnek, bár ott nem túl sok mozgásterük volt, hiszen az ellenzék kisebbségben dolgozik a Fidesszel szemben.

Eredetileg lett volna egy harmadik induló is a 3-as számú borsodi választókerületben: Szendrei Endrét az Új Alternatíva Párt tervezte indítani, sőt a Normális Magyarországért Mozgalom is támogatta volna. Ám ahogy a többi jelöltjük más választókerületekben, úgy a párt alelnöke is visszalépett az előválasztástól. A párt közösségi oldalán közzétett poszt alapján az indulást az ellenzéki előválasztás során meghatározott egyik feltétele hiúsította meg, nevezetesen az, hogy az indulóknak mindenképp befogadó nyilatkozatra van szükség az összefogás valamelyik pártjától, amelynek frakciójába egy esetleges megválasztás esetén majd beülnének – márpedig a párt megfogalmazása szerint csak olyantól tudtak volna befogadót kérni, ahova Szendrei „be nem ült volna”.

Borsod-Abaúj-Zemplén 3-as választókörzete egyébként C kategóriás terület, ahol – az előzetes felmérések szerint – a majdani közös ellenzéki jelöltnek kemény harcban kell legyőznie fideszes ellenfelét, de összefogással egyáltalán nem lehetetlen a feladat.

A választókerület települései:

  1. Aggtelek
  2. Alsószuha
  3. Alsótelekes
  4. Arló
  5. Bánréve
  6. Becskeháza
  7. Bódvalenke
  8. Bódvarákó
  9. Bódvaszilas
  10. Borsodbóta
  11. Borsodnádasd
  12. Borsodszentgyörgy
  13. Bükkmogyorósd
  14. Csernely
  15. Csokvaomány
  16. Domaháza
  17. Dövény
  18. Dubicsány
  19. Égerszög
  20. Farkaslyuk
  21. Felsőkelecsény
  22. Felsőnyárád
  23. Felsőtelekes
  24. Gömörszőlős
  25. Hangony
  26. Hét
  27. Hidvégardó
  28. Imola
  29. Jákfalva
  30. Járdánháza
  31. Jósvafő
  32. Kánó
  33. Kelemér
  34. Királd
  35. Kissikátor
  36. Komjáti
  37. Kurityán
  38. Lénárddaróc
  39. Martonyi
  40. Nekézseny
  41. Ormosbánya
  42. Ózd
  43. Perkupa
  44. Putnok
  45. Ragály
  46. Rudabánya
  47. Sajógalgóc
  48. Sajókaza
  49. Sajómercse
  50. Sajónémeti
  51. Sajópüspöki
  52. Sajóvelezd
  53. Sáta
  54. Serényfalva
  55. Szalonna
  56. Szendrő
  57. Szin
  58. Szinpetri
  59. Szögliget
  60. Szőlősardó
  61. Szuhafő
  62. Szuhogy
  63. Teresztenye
  64. Tornakápolna
  65. Tornanádaska
  66. Tornaszentandrás
  67. Trizs
  68. Uppony
  69. Varbóc
  70. Zádorfalva
  71. Zubogy

Hogy a többi BAZ megyei választókörzetben milyen jelöltek állnak a startvonalra az előválasztáson, ezekben a korábbi cikkeinkben lehet elolvasni:

BAZ1

BAZ2

BAZ4

BAZ5

BAZ6

BAZ7

Kapcsolódó cikkek