Közülük kerülhet ki BAZ 4. számú választókörzetének ellenzéki képviselőjelöltje

Megosztás

Már több, mint két hete elkezdődött az ellenzéki előválasztás első fázisa, ugyanis a jelölteknek július 26-tól be lehetett nyújtaniuk a jelentkezésről szóló nyilatkozatukat. Borsod-Abaúj-Zemplén megye 4. számú választókerületében hárman is bejelentették indulásukat. A jelentősebb városok közül Kazincbarcikát, Sajószentpétert és Edelényt is magába foglaló területen Hornyák Evelin, a Momentum támogatottja, Üveges Gábor, a Mindenki Magyarországa Mozgalom színeiben induló politikus, és Koleszár István képviselőjelölt száll ringbe, hogy ljövő tavasszal lehetősége legyen leváltani Demeter Zoltán fideszes országgyűlési képviselőt.

A Momentum politikusát, Hornyák Evelint az MSZP és a Párbeszéd is támogatja. A kazincbarcikai születésű, 27 éves szakpolitikai tanácsadó megyénk egyik legfiatalabb indulója.

A körzetünknek olyan tisztességes jelöltre van szüksége, aki meghallgatja az embereket és hajlandó is tenni értük. Olyanra, aki nem a társadalom elitjét, az 1%-ot akarja kiszolgálni, hanem a 99%-ot szolgálni

– sorolta motivációját a jelölt.

Programjában a helyi egészségügy válságának azonnali kezelését emeli ki elsőként, tarthatatlannak minősíti a jelenlegi állapotokat a kazincbarcikai kórházban, de említi a térség háziorvos-hiányát is. Emellett az oktatás színvonalának növelését, munkahelyteremtő befektetéseket és igazságosabb bérezést is említi.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje, Üveges Gábor mögé is beállt több másik ellenzéki párt, név szerint a Jobbik, a Demokratikus Kolaíció és az LMP is.

Üveges szintén Kazincbarcikán született, de gyerekkorától kezdve Hernádszentandráson él, jelenleg a település polgármestere, a BioSzentandrás nevű komplex térségi ökológiai gazdálkodási és szolgáltatási rendszer ötletgazdája és megvalósítója. Emellett a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító tagja is.

A pártok, a civilek, és mindannyiunk közös felelőssége, hogy világlátástól függetlenül azt a jelöltet támogassuk az előválasztáson, aki már bizonyított, aki ismeri a hús-vér valóságot, aki képes erőt mutatni és hitet adni, aki közös jelöltként meg tudja nyerni a 2022-es választást.

– emelte ki Üveges.

Véleménye szerint ha sikerül visszaszorítani a korrupciót, akkor rengeteg potenciál van a helyi értékekben. Szeretné, ha a fiatalok újra megélhetést és otthont találhassanak a térségben, segíteni szeretne a helyi cigányság helyzetén valódi megoldásokkal. Kiemelte továbbá a pártok és a civilek együttműködésének fontosságát is.

A választókerületben civilként Koleszár István indul. A Sajószentpéteren élő üzletember elmondása szerint “a saját bőrén érzi a kisvállalkozások és az emberek mindennapos gondjait.” Motivációjáról megemlíti, hogy:

Valódi civil jelöltként indulok az előválasztáson mert hiszem, hogy igazi fejlődés csak ott valósul meg, ahol nem pártkatonák képviselik a közösséget, a képviselet helyi érdekeknek van alávetve, széles körű társadalmi kontrollal. Halljuk meg az emberek problémáit, kézzelfogható megoldást kínáljunk a környezeti, szociális és társadalmi problémákra.

– fogalmaz a képviselőjelölt.

Célja, hogy ne évtizedeket kelljen várni közútfejlesztésekre, továbbá kiemelt fontosságúnak tartja a Sajó-völgy tarthatatlanul magas légszennyezettségét. Hangsúlyozza, hogy a térségnek vissza kell szorítania a károsanyag-kibocsájtást és fel kell készülnie a szélsőséges időjárás okozta villámárvizekre, egyéb környezeti katasztrófákra. Ő is szeretne minél több munkahely-teremtő beruházást, valamint a hátrányos helyzetű családok és rászorulók valódi segítségét szorgalmazza.

Az igazán nagy megmérettetés természetesen jövőre esedékes. Bárki nyeri az előválasztást Borsod-Abaúj-Zemplén 4. számú választókerületében, valószínűleg nem lesz könnyű dolga, ugyanis a 2018-as választásokat magasan a Fidesz-KDNP jelöltje, Demeter Zoltán nyerte több, mint 45 százalékkal. Ennek megfelelően az előzetes ellenzéki esélylatolgatás szerint D kategóriásnak számít a körzet, azaz keményen meg kell küzdenie majd a a kormánypárti jelölt kihívójának.

A választókerület települései:

 1. Abaújlak
 2. Abaújszolnok
 3. Abod
 4. Alacska
 5. Alsógagy
 6. Alsóvadász
 7. Baktakék
 8. Balajt
 9. Bánhorváti
 10. Berente
 11. Beret
 12. Boldva
 13. Borsodszirák
 14. Büttös
 15. Csenyéte
 16. Csobád
 17. Damak
 18. Debréte
 19. Dédestapolcsány
 20. Detek
 21. Edelény
 22. Fáj
 23. Fancsal
 24. Felsőgagy
 25. Felsővadász
 26. Forró
 27. Gadna
 28. Gagyapáti
 29. Gagybátor
 30. Gagyvendégi
 31. Galvács
 32. Hangács
 33. Hegymeg
 34. Hernádszentandrás
 35. Homrogd
 36. Ináncs
 37. Irota
 38. Izsófalva
 39. Kány
 40. Kazincbarcika
 41. Kázsmárk
 42. Keresztéte
 43. Kiskinizs
 44. Kondó
 45. Krasznokvajda
 46. Kupa
 47. Ládbesenyő
 48. Lak
 49. Léh
 50. Litka
 51. Mályinka
 52. Meszes
 53. Monaj
 54. Múcsony
 55. Nagybarca
 56. Nyésta
 57. Nyomár
 58. Pamlény
 59. Perecse
 60. Rakaca
 61. Rakacaszend
 62. Rásonysápberencs
 63. Rudolftelep
 64. Sajóecseg
 65. Sajóivánka
 66. Sajókápolna
 67. Sajópálfala
 68. Sajósenye
 69. Sajószentpéter
 70. Sajóvámos
 71. Selyeb
 72. Szakácsi
 73. Szászfa
 74. Szendrőlád
 75. Szuhakálló
 76. Tardona
 77. Tomor
 78. Tornabarakony
 79. Tornaszentjakab
 80. Vadna
 81. Viszló
 82. Ziliz

Hogy a többi BAZ megyei választókörzetben milyen jelöltek állnak a startvonalra az előválasztáson, ezekben a korábbi cikkeinkben lehet elolvasni:

BAZ1

BAZ2

BAZ3

BAZ5

BAZ6

BAZ7

Related posts