Még az előző gyárbezárást sem heverte ki Ózd, máris jön az újabb

Megosztás

A földrajzi fekvés sem segíti a borsodi várost, sokadszor szenvedi meg Ózd, hogy egy-egy nagyvállalat gondol egyet és elviszi innen a gyártást. A korábban szebb napokat látott városra nagyon rájár a rúd, a rendszerváltás óta kevés jó időszakot élhettek meg az itteniek.

Egy év alatt a második nagy gyár jelenti be távozását Ózdról. A dolgozók tanácstalanok, a polgármester a település jövőjét félti, a kormány segítséget ígér. A Johnson Electric távozása a legrosszabbkor jött: a város még az előző gyárbezárást sem heverte ki, de már vannak pozitív fejlemények. A részletekről a Hvg.hu számolt be.

Meglepetést okozott Ózdon a Johnson Electric gyárbezárása. A város egyik utolsó nagyfoglalkoztatója múlt kedden jelentette be, hogy bezárja autóipari alkatrészeket előállító üzemét, és több lépcsőben megválik körülbelül 800 munkavállalójától, a cég egy év múlva teljesen felszámolja itteni telephelyét.

Pár hónapja még arról volt szó, hogy évekig biztos lesz a munkahelyünk – mondta a hvg.hu-nak a gyárban idén 17. éve dolgozó operátor, Anita. Nemcsak őt érte váratlanul a fejlemény, Zoltán is szomorúan válaszolgatott kérdéseinkre a gyár előtti parkolóban, két hózápor közötti csalóka áprilisi napfényben. A középkorú férfi, aki több mint 13 éve van a cégnél és pár éve minőségellenőrként dolgozik, arról beszélt, hogy tavaly még sok megrendelésről volt szó a cégen belül. Egyikőjük sem hallott előzetesen azokról a problémákról, amelyek miatt a bezárás mellett döntött a vezetés. „A hátsó csarnokról beszélték, hogy leállhat” – intett a két fiatal, Erika és Miklós a várost átszelő Hangony-patak medréhez közelebb fekvő szürke épület felé, de konkrétumot nem hallottak.

Még így is többet tudtak, mint a városvezetés. „Földhöz vágott a dolog” – mondta a hvg.hu-nak Janiczak Dávid, a települést hetedik éve irányító, korábban a Jobbik, 2019-ben egy helyi civil tömörülés színeiben megválasztott polgármester, aki szerint tavalyhoz képest, amikor az ABB tett hasonló bejelentést, most még csak pletykák sem jutottak el hozzá a cég szándékairól.

A Johnson Electric bezárásával egy éven belül két nagyfoglalkoztató kiesésével kell a városnak számolnia, pedig ezek azok az üzemek, amelyekből “a lakosság és az önkormányzat élt” – mondta a politikus. Az ABB tavaly februárban jelentette be, hogy a gazdaságtalan termelés miatt bezárja elektromos kismegszakítókat gyártó üzemét, a döntéshez egy tízmilliárdos termékvisszahívás is hozzájárulhatott.

A Johnson keresletváltozásra hivatkozva hozta meg a döntést, ami a polgármester szerint szörnyű helyzetet teremtett. Eleve kevesen tudnak helyben munkát találni, távolabbra ingázni pedig megterhelő, és a városnak sem jó.

“Kisgyerekeim vannak, nem tudnám megoldani” – mondta Anita, Zoltán pedig idős, ápolásra szoruló édesanyja miatt zárja ki az ingázást. A férfinek van olyan ismerőse, aki Egerbe jár háromműszakos munkába, reggeli műszak esetén hajnali négyes indulással és délután négyes érkezéssel, vagyis a napja nagy része odavan. Megoldás lenne a költözés – morfondírozik -, de hiába él családi házban, abból a pénzből, amennyiért megvennék tőle, nem tudna megfelelő lakást vásárolni egy jobb munkalehetőségekkel kecsegtető településen. “Egy garzont sem kapnék érte.”

További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek